Regimul alimentar în ateroscleroza coronariană

Stil de viaţă

Regimul alimentar în ateroscleroza coronariană

Regimul alimentar trebuie să fie hipocaloric și hiposodat pentru scăderea colesterolului sanguin, cu condiția păstrării tuturor principiilor nutritive.

Aportul total caloric trebuie redus cu 20-40%, în timp ce aportul de grăsimi se va reduce la jumătate (maxim 40-50 g/zi).

Baza alimentației va fi preponderent lacto-vegetariană, ca sursă principală de vitamine și săruri minerale, din care 60% va consta din sucuri și crudități de legume: morcov, sfeclă roșie, țelină, spanac, mărar, pătrunjel, tomate, varză, ardei, praz, usturoi crud (2-3 căței pe zi), suc de ceapă (pentru fluidificarea sângelui și evitarea trombozei și infarctului), supe de roșii și de legume degresate.

Regimul vegetarian se completează cu lapte smântânit, brânză de vaci, iaurt (10 linguri pe zi timp de 2 săptămâni), suc de cartof crud (luat dimineața), hrean ras, oțet de mere etc.

Se mai pot consuma, cu restricție cantitativă, carne slabă de pasăre și vită (numai 2 zile pe săptămână), mult pește (șalău, știucă, biban, păstrăv, scrumbie), uleiuri vegetale, margarină, pâine integrală, tărâțe de cereale, fulgi de porumb, drojdie de bere (3 lingurițe pe zi pentru purificarea sângelui). Înainte de mese se va lua câte o lingură din amestec, în părți egale, cu ulei de măsline, miere de albine și suc de lămâie.

Dintre fructe sunt recomandate mere, cireșe, vișine, prune, afine, căpșuni, măceșe, mure, agrișe, cătină albă, nuci, lămâi, portocale, grapefruit, semințe de dovleac și de floarea soarelui.

Hrana zilnică va fi împărțită în 5-6 mese cu cantități moderate.

O atenție permanentă va fi acordată vitaminelor, pe cât posibil naturale.

Vitamina C are un important rol antiaterogen prin transformarea colesterolului în acizi biliari care sunt eliminați prin căile biliare. Vitaminele A și E reduc absorbția colesterolului pe pereții interni ai vaselor sanguine.

Dintre alimentele interzise se vor evita, în primul rând, organele bogate în colesterol (creier, rinichi, ficat, viscere, gălbenuș de ou), mâncărurile grase, carnea de porc, vită, oaie și vânat, grăsimile animale saturate (untură, unt), conserve, brânzeturi fermentate, cașcaval gras, smântână proaspătă, sare în exces, legume uscate (fasole, mazăre, linte), paste făinoase, pâine albă, dulciuri concentrate, produse de patiserie și cofetărie, excitante, cafea, cacao, alcooluri tari, băuturi dulci de tip coca-cola.

(Tratamente naturiste în serviciul sănătății)

*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.