Regimul alimentar în caz de diabet (I)
„Alimentaţia este primul nostru medicament”, spunea Hippocrate.
Pe lângă tratamentul medicamentos, respectarea unei diete alimentare stricte şi o activitate fizică menţinută în fiecare zi, reprezintă factori terapeutici de primă importanţă pentru bolnavii de diabet, având efecte de stimulare a secreţiei insulinei pancreatice şi de reducere concomitentă a glicemiei sanguine, în urma consumului sporit de glucoză la nivelul sistemului muscular.
C. Ionescu-Târgovişte consideră că alimentaţia şi exerciţiul fizic pot avea rezultate spectaculoase în tratarea diabetului zaharat de tip 2.
Cercetările anterioare au dovedit că, în majoritatea cazurilor, diabetul poate fi controlat numai printr-un regim alimentar corespunzător, fără insulină şi fără medicaţie orală.
De aceea, după diagnosticarea diabetului, este absolut necesară respectarea unei alimentaţii corecte, cât mai diversificate, în care predomină 70-80% crudităţile sărace în zahăr şi în grăsimi (fructele şi legumele), suplimentate cu unele produse amidonoase şi lactate, care vor asigura toate substanţele necesare unui echilibru bioenergetic al organismului, reducerea nivelului de glucoză din sânge şi menţinerea unei relaţii bune între insulină şi glucoză.
Acest regim va avea un rol important în vindecarea multor afecţiuni maladive şi în încetinirea procesului de îmbătrânire.
Unul dintre cele mai importante aspecte ale tratamentului diabetului este considerată individualizarea regimului alimentar de la o persoană la alta, cu o repartiţie echilibrată a alimentaţiei din punct de vedere al cantităţii şi calităţii.
Se va ţine seamă de obiceiurile alimentare, stilul de viaţă, greutatea corporală, activitatea fizică zilnică şi preferinţele culinare ale pacientului.
În plus, regimul alimentar va fi modificat pe măsura trecerii timpului, în funcţie de vârstă, orarul de muncă, eventuale vacanţe, concedii şi călătorii.
(Diabetul. Un pericol în creștere pentru sănătatea populației)
*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.
- Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro