Remedii naturale în caz de sinuzită
Sinuzita este inflamația mucoasei care căptușește cavitățile oaselor feței (maxilar, frontal, etmoid) și de la baza craniului (sferoid).
Boala se manifestă prin scurgeri nazale, strănuturi, febră, dureri frontale, de ochi și sub pomeții obrajilor, congestii nazale, astuparea nasului cu secreții mucoase sau purulente, tumefacția pleoapelor superioare și stare generală proastă.
După infectarea sinusurilor sunt posibile reacții negative, mai ales la persoane cu diferite tipuri de alergii la care organismul eliberează cantități sporite de histamine.
Sinuzita poate fi acută sau cronicizată, purulentă sau nepurulentă. În forma acută, durerile sunt suborbitale, cu iradieri în molarii superiori (sinuzită maxilară), frontale, cu iradieri în tâmple (sinuzită frontală) și dureri la ceafă (sinuzită sferoidală).
Tratamentele fitoterapeutice
Se fac, în majoritate, pe cale externă prin:
- inhalații sau băi de aburi, seara, cu flori de mușețel, lavandă, coada șoricelului, mentă, cimbrișor, măghiran, salvie, cetină de pin, ceapă, sare, cu efecte antiseptice, antiinflamatoare, sedative și sudorifice;
- inspirații nazale cu infuzii călduțe de mușețel, mentă, salvie, soc, coada calului, sunătoare, coada șoricelului, rădăcini de cerențel, semințe măcinate de schinduf sau de in;
- cataplasme locale cu terci de tătăneasă, coada calului, cartofi cruzi, stropiți cu alcool, rădăcini de schinduf, flori de fân sau frunze zdrobite de varză albă, ținute peste noapte;
- masaje locale cu uleiuri eterice (mentă, lavandă, pin, eucalipt), cu tinctură de propolis și bitter suedez și cu alifie de gălbenele și cătină.
În uz intern sunt indicate infuziile din flori de mușețel, salvie, coada șoricelului, trei frați pătați, răchitan (câte 2-3 căni pe zi), iar în cazul unui focar de infecție sunt eficiente ceaiurile de gălbenele, crețișoară, coacăz negru și răchitan (câte 2-3 ceaiuri pe zi), cu efecte antiseptice și antibiotice.
Apiterapia recomandă:
- soluție de propolis 5% în alcool din care se pun câte 5 picături în fiecare nară de 3 ori pe zi;
- mestecarea unei bucăți de fagure cu miere (15 minute pe zi) și consumul zilnic a 2 lingurițe cu căpăceală de fagure, timp de 3 zile consecutiv.
(Tratamente naturiste în serviciul sănătății)
*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.
De ce este bine să mâncăm nuci caju
18 noiembrie – Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice
Citește despre:Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro