Remedii naturale în caz de insomnii

Stil de viaţă

Remedii naturale în caz de insomnii

Efectul de inducere a somnului cu ceaiuri şi tincturi este datorat conţinutului în substanţe active din plante (alcaloizi, flavonoide, uleiuri eterice, vitamine şi săruri minerale).

Pe toate meridianele globului au fost elaborate sute de reţete complexe, cu amestecuri de plante, în care sunt incluse, în diferite proporţii, speciile medicinale recomandate ca sedative ale sistemului nervos, antispastice, reglatoare ale ritmului cardiac şi hipnotice în inducerea stării de somn.

Se prepară sub formă de infuzie dintr-o lingură amestec la 250 ml apă clocotită, se infuzează acoperit timp de 10-15 minute şi se beau 2 ceaiuri pe zi, ultimul cu 30 de minute înainte de culcare.

*Infuzie din amestec cu flori de tei (40 g), conuri de hamei (30 g), herba de talpa-gâştei (20 g), rădăcini de valeriană (20 g), flori şi frunze de păducel (20 g) şi capsule de mac (10 g); se ia o lingură amestec la 250 ml apă clocotită, se infuzează acoperit 10-15 minute şi se beau câte 1-2 ceaiuri pe zi.
*Infuzie din amestec cu herba de talpa-gâştei (40 g), herba de mătăciune (20 g), flori de tei (20 g), herba de busuioc (20 g), şovârv (10 g) şi flori şi frunze de păducel (10 g).
*Infuzie din amestec cu rădăcini de valeriană (30 g), herba de roiniţă (20 g), flori şi frunze de păducel (20 g), herba de măghiran (20 g), herba de cimbrişor (20 g), flori de lavandă (10 g), scoarţă de salcie (10 g).
*Decoct din amestec cu rădăcini de valeriană (20 g), conuri de hamei (20 g), herba de talpa-gâştei (20 g) şi sovârv (10 g), flori de tei (15 g) şi păducel (15 g), herba de coada-calului (20 g) şi scoarţă de salcie (10 g); din amestec se iau 70 g, care se fierb timp de 10-15 minute în 2 litri apă, se răceşte lent, se strecoară şi se păstrează la rece. Se beau 2 căni pe zi, după mesele principale.
*Decoct din coji proaspete sau uscate de mere (o linguriţă cu vârf se fierbe 3-5 minute în 250 ml apă, se infuzează acoperit 10 minute, se strecoară şi se beau 2 căni pe zi, în caz de insomnii şi de agitaţie psihomotorie.

Apiterapia recomandă:

*Propolis (60 de pastile), urmate de ceaiuri din cerenţel, răchitan, tătăneasă, gălbenele şi turiţă mare, cu efecte bune în cazul insomniilor provocate de dureri stomacale (preulceroase sau ulceroase), dar şi în timpul unor depresii nervoase.

(Viață sănătoasă și tinerețe prelungită prin medicină naturistă, vol. 1)

*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.

Citește despre: