Remedii naturale pentru simptomele menopauzei

Stil de viaţă

Remedii naturale pentru simptomele menopauzei

Ca o consecinţă a dezechilibrului neurohormonal, se declanşează simptomele menopauzei, destul de variate şi neplăcute, cu un caracter trecător pe o durată de aproximativ 3-5 ani.

Se recomandă plantele cu proprietăţi antispastice, coleretice, hemostatice, antidepresive, tonice şi sedative sau similare estrogenilor, cu rol de stimulare a ovarelor şi de diminuare a tulburărilor apărute.

*Infuzie din flori, frunze şi fructe de păducel sau herba de talpa-gâştei (1 lingură la 250 ml apă clocotită), din care se beau 2 căni pe zi, ultima seara, înainte de culcare, cu efecte contra bufeurilor de căldură şi palpitaţiilor.
*Infuzie din frunze de salvie sau herba de cimbrişor (20 g la 1 litru apă clocotită), din care se beau 1-2 căni pe zi, cu proprietăţi estrogene, antisudorifice şi antispastice, cu efecte în bufeuri de căldură, palpitaţii şi ameţeli.
*Infuzie din flori de urzică moartă albă (1 linguriţă la 200 ml apă clocotită), din care se beau 1-3 căni pe zi.
*Infuzie de mentă, contra durerilor de cap.
*Decoct din frunze de viţă-de-vie cu struguri roşii sau flori de coada-şoricelului (40 g la 1 litru apă), se fierbe 5 minute, se infuzează 10 minute şi se beau 3 căni pe zi, cu efecte în caz de hemoragii uterine şi dureri pelviene.
*Decoct tradiţional chinezesc preparat din 30 părţi de rădăcini de Astragallus + 5 părţi rădăcini de Angelica (numită ginsengul femeilor); se fierbe la foc moderat până când apa scade la jumătate şi se consumă.

Reţeta a fost elaborată de dr. Li Dong Yuan în anul 1247, dovedind efecte favorabile în tonifierea organismelor, combaterea bufeurilor, a iritabilităţii, durerilor de cap, a feţei congestionate, în creşterea activităţii antioxidante şi în prevenirea osteoporozei, cu stimularea formării celulelor osoase şi reducerea consumului de calciu din oase.

Sunt eficiente multe reţete de amestecuri de plante medicinale.

*Infuzie din amestecul cu herba de traista-ciobanului (25 g), flori de coada-şoricelului (20 g), flori şi frunze de păducel (15 g), herba de coada-racului (15 g), herba de sunătoare (15 g) şi herba de talpa-gâştei (10 g); se ia 1 lingură amestec la 250 ml apă clocotită, se infuzează acoperit 10 minute, se îndulceşte cu miere şi se beau 2 ceaiuri calde pe zi, dimineaţa şi seara, cu adaos de Bitter suedez (1 linguriţă la cană).
*Infuzie din amestec cu herba de talpa-gâştei (25 g), frunze de salvie (25 g), frunze de roiniţă (25 g), herba de coada-calului (20 g), herba de creţişoară (20 g), flori de coada-şoricelului (20 g), flori şi frunze de păducel (20 g), herba de traista-ciobanului (10 g) şi herba de sunătoare (10 g).
*Infuzie din amestec de flori şi frunze de păducel, herba de talpa-gâştei şi herba de traistaciobanului (în părţi egale), din care se iau câte 2 căni pe zi, cu adaos a 20 de picături de tinctură de angelică.

Fănică Voinea Ene propune un decoct din amestec cu rădăcină de lemn-dulce (50 g), herba de talpa-gâştei (30 g), frunze de salvie (20 g) şi herba de cimbrişor (10 g); se ia 1 linguriţă amestec la 250 ml apă, se fierbe 10 minute, se infuzează acoperit 10-15 minute şi se beau 2-3 ceaiuri pe zi, între mese sau înainte de mesele principale.

(Medicina Naturistă. Tainele sănătății, tinereții și frumuseții, vol. 2)

*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.