Remedii parfumate cu flori de salcâm
Albe sau roz, florile parfumate ale salcâmului au proprietăți antinevralgice, calmante, sedative, tonifiante, emoliente, antispasmodice și antiseptice, fiind folosite cu succes în tratarea multor afecțiuni.
Având o perioadă scurtă de viață, florile de salcâm folosite în scopuri curative se vor recolta doar dacă este soare afară (plantele trebuie să fie uscate), din locuri nepoluate, cât mai depărtate de orașe sau drumuri.
Una dintre cele mai simple metode terapeutice este infuzia din flori de salcâm, care se prepară adungând 2-3 lingurițe de flori uscate la o cană de apă clocotită, pentru 10 minute, aceasta fiind eficientă în caz de dispepsie (favorizează digestia), dischinezie biliară (asociată cu 2-3 linguri de miere de albine de salcâm, timp de 14 zile), dezechilibre ale sistemului nervos (anxietate, stres, durere, de cap, migrene, neliniște, iritabilitate, nervozitate, tulburări de memorie, accese de furie, depresie, insomnie, epuizare nervoasă), diaree acidă, ulcer gastric şi duodenal, gastralgii hiperclorhidrice, reflux gastro-esofagian, indigestie, insuficienţă hepatică, crampe abdominale, crampe musculare, tulburări de echilibru, văz, apetit, tuse convulsivă și cea cauzată de crizele de astm, vaginită și candidoză (băi de șezut cu infuzie concentrată sau cu 10 picături de tinctură la 3 litri de apă, pentru 10 zile consecutive), hipertensiune.
Se consumă 2-3 căni zilnic pentru 7-14 zile.
Băile cu flori de salcâm, infuzie concentrată sau ulei esențial au efect calmant, liniștitor, asigurând un somn odihnitor.
Salata cu flori de salcâm este recomandată persoanelor care sunt stresate, suferă de gastrită, arsuri la stomac, cefalee, migrene, insomnie, bulimie, anorexie, tulburări de memorie, de văz, de echilibru, constipație, colită de putrefacție, constipație cronică, astm, tuse și bronșită cronică, are o acțiune detoxifiantă, purificatoare, expectorantă, calmantă, fluidizează secrețiile bronșice, ajută la scăderea în greutate, prin reglarea apetitului.
Salata se prepară astfel: 10-12 mănunchiuri de flori proaspete, se spală bine și se pun într-un castron, peste care se adaugă puțină apă cu suc de lămâie (până când sunt complet scufundate în apă), și se lasă la marinat timp de 2 ore, după care se scot și se scutură ușor pentru a elimina excesul de apă. Apoi se desprind florile de pe tijă și se pun din nou în castron, se adaugă 1-2 linguri de miere de albine, un grapefruit sau o portocală tăiate cubulețe mici și, după preferință, fructe uscate (curmale, smochine tăiate mărunt), se amestecă bine și se lasă la marinat pentru alte 10 minute, după care se poate consuma. Se face o cură de 7 zile, timp în care se va mânca zilnic o astfel de salată, de 1-2 ori pe zi, pe stomacul gol, mestecând îndelung, cu 15-30 de minute înainte de masă. Pentru a scădea în greutate, înlocuiți masa de seară cu o salată din flori de salcâm.
Persoanele care suferă de colită de fermentație, gastrită, cele care au intoleranță la miere sau fructe nu vor consuma această salată.
*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte a de începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.
- Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © doxologia.ro