Remedii pentru boala de reflux gastroesofagian

Stil de viaţă

Remedii pentru boala de reflux gastroesofagian

Boala de reflux gastroesofagian este o afecțiune digestivă cronică în care acidul și/sau bila din stomac refulează în esofag, iritând astfel mucoasa esofagiană.

Cele mai frecvente simptome sunt arsurile, eructațiile, regurgitațiile, tusea, răgușeala, iritațiile, greața, respirația șuierătoare și durerea în piept, boala fiind agravată de fumat, supraponderabilitate, sarcină, hernia hiatală, sclerodermie, consumul de alcool, ciocolată, cafea, grăsimi și unele medicamente.

Netratată, boala poate duce la cancer de esofag.

Câteva remedii la îndemână sunt ceaiurile din:

  • amestec din părți egale de fenicul, mentă și coriandru - se opărește o linguriță de amestec într-o cană cu apă, se lasă la infuzat 10 minute. Consumat înainte de masă, ajută și la scăderea greutății corporale;
  • infuzia de salvie, tei - se folosește o linguriță de plantă la o cană cu apă fierbinte, se lasă la infuzat 10 minute și se consumă 3 căni pe zi, cu 15 minute după mesele principale;
  • propolisul - fie simplu sau amestecat cu miere de albine, este un bun prieten al tractului digestiv, având acțiune antiinflamatoare, cicatrizantă, calmantă, de pansament gastric, antimicrobian;
  • ghimbirul - o linguriță de ghimbir ras fin se infuzează pentru 15 minute și se consumă 2-3 căni pe zi.

Pe lângă acestea, este recomandat să consumați alimente blânde pentru stomac, precum supe și ciorbe de legume, ulei de măsline, banane, migdale, legume fierte, înnăbușite, coapte sau la grătar, compoturi neîndulcite, apă plată și trebuie evitate alimentele precum cafeaua, băuturile carbogazoase, ciocolata, mâncarea fast-food, alcoolul, menta (în cantități mari), prăjelile, salamurile, afumăturile, maioneza, chipsurile, citricele, cartofii, ceapa și usturoiul crud, înghețata, brânza fermentată și smântâna.

De asemenea, persoanele supraponderale care suferă de această afecțiune trebuie să-și schimbe regimul de viață și cel alimentar, scopul final fiind scăderea în greutate într-un mod sănătos, care să implice activitate fizică zilnică, o dietă echilibrată, hidratare optimă.

*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte a de începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.

Citește despre: