„Iubirea nu se contabilizează”, mărturisește Tawfiq Amash din regiunea Gaza

„Toți tinerii ar trebui să ajungă la ITO, dar nu toți pot să ajungă din cauza situației economice și mai ales din cauza faptului că noi avem nevoie de două aprobări pentru a pleca din tară, una pentru a ieși din Gaza și alta pentru aeroport, în Israel.”

Între două simboluri spirituale ale Iașului, Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” și Catedrala Mitropolitană, pe pietonalul pavat cu amintirile miilor de vizitatori ne-am întâlnit cu delegația Patriarhiei Ierusalimului, mai exact cu Tawfiq Amash, care este contabil și vine din orașul Gaza, din Țara Sfântă și a mai participat, acum 2 ani, la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși care a avut loc la Cluj-Napoca. Cu toții am auzit de conflictele din regiunea Gaza și din acest motiv eram curioși să aflăm cum se înțeleg creștinii de acolo cu cei de celelalte religii.

Ne-a răspuns fără nici o ezitare că „deși orașul Gaza are doar 1000 creștini ortodocși și catolici, majoritatea fiind musulmani, relația noastră cu cei de celelalte religii este conform învățăturii lui Iisus Hristos care ne-a spus iubiți pe toți oamenii, iubește-ți vecinul, iubește-ți aproapele. Ca să fii creștin trebuie mai întâi de toate să-i iubești pe toți oamenii”.

Odată cu strângerea de mână caldă de la final am primit și un zâmbet frățesc, al unui contabil care nu contabilizează iubirea, ci-i iubește pe toți oamenii la fel. Tawfiq ne-a mai spus, cu naturalețe, că trebuie neapărat să venim în Gaza și să vizităm Mănăstirea „Sfântul Porfirie”, care a fost restaurată recent de episcopul locului, Alexie.

De la același autor

Ultimele din categorie