Responsabilitatea în timpul sarcinii ‒ tot ce face mama își lasă amprenta în copil

Creşterea copiilor

Responsabilitatea în timpul sarcinii ‒ tot ce face mama își lasă amprenta în copil

Asupra copilului trebuie să se facă rugăciune. Femeia însărcinată trebuie să se roage, trebuie să se spovedească, să se împărtăşească, fiindcă tot ce se întâmplă cu ea, se întâmplă şi cu copilul pe care ea îl aşteaptă.

Când femeia este gravidă, trebuie să se împărtăşească mai des, dacă există posibilitatea, să primească Sfântul Maslu şi să citească literatură duhovnicească, pentru că totul îşi lasă amprenta în copil încă din pântecele mamei; acolo se formează deja viitorul lui caracter. Acum şi-au dat seama şi savanţii şi au început să vorbească despre faptul că, după toate datele, copilul îşi însuşeşte jumătate din informaţiile despre viaţă înainte de a împlini vârsta de trei ani. Toate lucrurile acestea sunt adeseori scăpate din vedere, în general oamenii nu se gândesc le ele, iar după aceea sunt multe lucruri de îndreptat.

Trebuie să ne amintim că orice ţipete, orice cuvinte murdare îl spurcă deja pe copil, întipăresc deja în inima lui, încă din pântece, imaginile viciului şi patimilor; şi, dimpotrivă, cu totul altfel se cristalizează destinul pruncului dacă viitoarea mamă, rugându-se, contemplă deseori icoana Preacuratei Maici a lui Dumnezeu. Gravidele trebuie să se roage Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina, care a fost feciorelnică, a fost şi este numită „mireasa preaînţeleaptă a lui Hristos”, dar care, prin purtarea de grijă dumnezeiască, este ocrotitoarea celor care se pregătesc pentru naştere.

Asupra copilului trebuie să se facă rugăciune. Femeia însărcinată trebuie să se roage, trebuie să se spovedească, să se împărtăşească, fiindcă tot ce se întâmplă cu ea, se întâmplă şi cu copilul pe care ea îl aşteaptă.

(Cum să educăm ortodox ‒ 300 de sfaturi înţelepte pentru părinţi, de la Sfinţi şi mari duhovnici, Editura Cartea Ortodoxă, Bucureşti, 2011, p. 28)