Robert Koch: scurtă biografie (I)

Stil de viaţă

Robert Koch: scurtă biografie (I)

Robert Koch a fost un bacteriolog care a descoperit cauza care duce la apariția tuberculozei, boală care era extrem de răspândită și, de cele mai multe ori mortală, pe vremea sa.

Robert Koch s-a născut la 11 decembrie 1843 în orăşelul Clausthal, situat în Munţii Oberharz. Tânărul Robert a avut o copilărie mai puţin îmbelşugată, dar a pornit în viaţă cu o pasiune demnă de toată lauda, dedicându-se cercetării naturii înconjurătoare – plante, animale şi insecte. Visa ca la maturitate să se îmbarce pe corăbii pentru a pleca în ţări îndepărtate, unde să poată studia viaţa băştinaşilor şi să le aline suferinţele.

Ajuns student la facultatea de medicină a Universităţii Georgia Augusta din Göttingen, se distinge prin tenacitatea studiilor efectuate şi, în anul universitar 1864-1865, senatul îi acordă premiul I pentru o lucrare ştiinţifică de excepţie, prezentată la concurs sub pseudonimul „Nunquam otiosus – Neobositul”. Imediat este numit asistent la Institutul de Patologie din Göttingen şi îşi ia doctoratul în anul 1866, trecând cu distincţie „examen rigorosum”.

Lucrează, mai întâi, ca asistent în spitalul central din Hamburg, la Spitalul de Boli nervoase Langenhagen din Hanovra şi ulterior ca medic de circumscripţie în diferite orăşele de provincie (Belzig, Rakwitz şi Wollstein), unde este înconjurat cu multă stimă de pacienţi.

Tânărul doctor nu neglijează munca de cercetare şi izolează bacilul antraxului, care provoacă boala dalacului, ce coagulează sângele animalelor. Rezultatele muncii sale au fost publicate în cartea Etiologia dalacului, apărută în Beiträge für Biologie der Pflanzen (1876). Această lucrare îl face cunoscut în toată Europa, fiind apreciată de marele savant francez Louis Pasteur şi de alţi savanţi ai vremii.

La vârsta de 27 de ani, în 1880, este numit în funcţia de consilier de stat al Serviciului sanitar din Berlin, ca o recunoaştere publică a meritelor sale. În laboratoarele care i-au fost amenajate pe Luise-strasse din Berlin, Robert Koch începe un studiu intens al cauzelor care declanşează tuberculoza, folosind inoculări pe cobai, iepuri de casă, pisici, câini, hârciogi, găini, porumbei, şoareci şi şobolani. Drept colorant a utilizat o soluţie de vesuvin, cu care a reuşit să pună în evidenţă prezenţa bacilului tuberculozei, numit Mycobacterium tuberculosis sau bacilul Koch, prezent nu numai la animalele de experienţă, ci şi la oameni.

Descifrând secretul tuberculozei şi al altor boli microbiene, Robert Koch trage prima concluzie ştiinţifică, spunând că apariţia tuberculozei şi a altor boli, izolate sau sub formă de epidemii, nu sunt boli ereditare, cu transmitere din generaţiile anterioare, aşa cum susţineau teoriile vremii ce nu dădeau nici o speranţă de vindecare. După identificarea bacililor, recoltaţi de la bolnavi şi de la cadavre, a reuşit să reproducă bolile, prin inoculare pe animale de experienţe. În fiecare caz, a indicat necesitatea izolării bolnavilor şi tratamentele adecvate, în vederea limitării posibilităţilor de contagiune. De această concluzie vor beneficia milioane de bolnavi care, conform concepţiei anterioare, îşi aşteptau sfârşitul fără nici o speranţă de vindecare.

La şedinţa Societăţii de fiziologie din Berlin din 24 martie 1882, Koch prezintă lucrarea „Etiologia tuberculozei” şi este felicitat de marii savanţi ai vremii, devenind cunoscut pe toate continentele prin intermediul telegrafului, ca primul descoperitor al celui mai mare duşman al omenirii în acele timpuri.

Din acest moment devine un neobosit militant, lansându-şi principalele teorii asupra tuberculozei, rămase valabile până în zilele noastre:
- tuberculoza nu se trasmite ereditar, ci prin contagiune din mediul înconjurător;
- un rol important îl au condiţiile proaste de alimentaţie şi de viaţă;
- din cauza caracterului contagios, bolnavii de tuberculoză trebuie să fie izolaţi de oamenii sănătoşi, atât în familie cât şi în societate;
- propune construirea de sanatorii şi preventorii T.B.C.

Tot mai des vizitează acel Berlin flămând, cerşetor, suferind de ger şi îmbrăcat în zdrenţe, găsit în cartierele Rosenthaler, Prenzlauer, König şi Landsberger Tor, cu populaţie foarte săracă.
Devenind o ilustră personalitate în domeniul bacteriologiei, Robert Koch este solicitat să găsească remediile de combatere a holerei – un nou flagel care a pustiit o jumătate din suprafaţa globului.

(Viață sănătoasă și tinerețe prelungită prin medicină naturistă, vol. 1)

*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.