Să merg la mănăstire sau nu?
De două ori am fost foarte aproape de a îmbrăţişa viaţa monahală. Nu pot spune că m-a tinut ceva anume pentru a nu face acest pas, însă poate Dumnezeu aşa a considerat că e mai bine. Am o viaţă socială activă, un loc de muncă foarte bun, dar nu am linişte sufletească. Simt un dor în suflet pentru acest mod de viaţă, însă mi-e frică să nu fie doar o înşelare. Deşi am încercat să văd dacă aş fi în stare să duc o viaţă de lipsuri şi privaţiuni, nu pot încă să îmi dau seama în ce măsură aş fi potrivit şi aş face faţă cu adevărat. Ţin să menţionez că toate reacţiile apropiaţilor mei au fost de dezaprobare. Va mulţumesc!
Poți adresa oricând o întrebare în cadrul rubricii „Întreabă preotul” transmise LIVE pe doxologia.ro și pe conturile noastre de Facebook și YouTube.De aceea, te îndemnăm să te abonezi la canalul de YouTube și să ne urmărești pe Facebook, pentru a primi în timp util notificările și a afla când intrăm în direct cu unul dintre preoții care vor răspunde la întrebări.
Nu uita, însă, că unele întrebări își găsesc cel mai bun răspuns la părintele duhovnic sau la preotul din parohia ta!
Pentru că timpul transmisiunilor în direct este limitat, ne rezervăm dreptul de a selecta, modera și edita întrebările și comentariile adresate.
O parte dintre răspunsuri se vor regăsi în format text și/ sau video în cadrul acestei secțiuni.
Îți mulțumim pentru înțelegere!
Mă pot mântui dacă aleg singurătatea în locul căsătoriei, dar și al călugăriei?
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro
Călugării nu sunt nişte supraoameni, ci persoane umane ca noi, cu slăbiciuni şi întoarceri, şi cu harul lui Dumnezeu. Esenţial pentru a vedea dacă eşti bun de călugăr, sunt cele trei condiţii fundamentale ale monahismului: castitatea, ascultarea şi sărăcia de bună voie. Dacă crezi că eşti în stare să stai cast, fără femeie, toată viaţa, atunci te-ai apropiat de vocaţia monahală. Dacă însă eşti interesat de femei, iubeşti copiii şi îţi doreşti copii, atunci e mai bine cu familie. Dacă poţi să asculţi toată viaţa de un stareţ, în mănăstire, tăindu-ţi voia şi împlinind poruncile lui Dumnezeu trimise prin el, atunci eşti mai aproape. Dacă ai însă tabieturi, voie liberă, pasiuni lumeşti de care nu te poţi dezbăra, las-o baltă. Dacă poţi trăi în sărăcie, adică fără electronice, calculator, internet, gadgeturi, obiecte personale, care vor fi horătâte de stareţ, în mănăstire, doar pentru urcuş spiritual, atunci te-ai apropiat de vocaţia monahală. Dacă nu, nu. Pentru a fi un bun monah îţi trebuie aceste trei valori practicate întreaga viaţă. Dacă eşti doar fascinat de veşmintele arhiereşti nu eşti bun de călugăr. Ceea ce este însă important, este că Duhul Sfânt poate schimba din temelii firea umană, aşa încât, umplând-o cu un dor ceresc de unire cu Hristos, omul să lase toată viaţa lui în spate, să renunţe la tot şi să intre în monahism ca icoană a Împărăţiei lui Dumnezeu. Dacă simţi aşa ceva, nu mai ezita şi caută o mănăstire. Dacă însă oscilezi timid şi cântăreşti valorile, poate ar fi mai bine să îţi cauţi o fată bună şi credincioasă, cu care să întemeiezi o familie. Eu vorbesc din propria experienţă. Pr. Ioan Istrati