Medicamentele hipnotice şi riscul de apariţie a cancerului

Stil de viaţă

Medicamentele hipnotice şi riscul de apariţie a cancerului

    • Medicamentele hipnotice şi riscul de apariţie a cancerului
      Medicamentele hipnotice şi riscul de apariţie a cancerului

      Medicamentele hipnotice şi riscul de apariţie a cancerului

Medicamentele hipnotice sunt utilizate de aproximativ 10% din populaţie pentru tratamentul insomniilor, deoarece au capacitatea de a induce sau menţine somnul. Un studiu recent a pus în evidenţă faptul că persoanele care consumă mai mult de 18 comprimate de hipnotice pe an prezintă un risc crescut de deces sau de apariţie a cancerului.

Acest studiu a demonstrat că există o legătură între cantitatea de hipnotice administrată şi riscul de apariţie a anumitor tipuri de cancere. Cu cât cantitatea de medicamente hipnotice consumată pe parcursul unui an este mai mare, cu atât creşte şi riscul de deces sau de apariţie a cancerului.

Cele mai utilizate medicamente hipnotice fac parte din grupul benzodiazepinelor sau din grupul imidazopiridinelor. Dintre benzodiazepine sunt utilizate Diazepam, Medazepam (cu denumire comercială de Rudotel®), Bromazepam (cu denumire comercială de Calmepam®), Temazepam. Dintre imidazopiridine se utilizează Zolpidem (cu denumire comercială de Stilnox®), Zopiclon (cu denumire comercială de Imovane®), Zaleplon (cu denumire comercială de Sonata®).

Se ştie că unele hipnotice determină somnolenţă reziduală, o stare de somnolenţă care persistă după trezire. Din cauza aceastei stări, capacitatea motorie şi atenţia sunt scăzute, ceea ce explică riscul de accidente şi deces. Pe de altă parte, la unele persoane, hipnoticele agravează sindromul de apnee în somn, ceea ce poate creşte riscul de deces.

Insuficienţa cardiacă, tulburările de ritm, hipertensiunea arterială - sunt câteva din bolile a căror evoluţie poate fi agravată pe parcursul unui tratament îndelungat cu hipnotice.

La persoanele cu boală de reflux gastro-esofagian, administrarea de hipnotice poate accentua simptomatologia. Intensificarea simptomelor de regurgitaţie determină creşterea riscului de cancer esofagian. Mai mult, la persoanele cu reflux esofagian, din cauza accentuării refluxului, hipnoticele pot determina şi creşterea frecvenţei infecţiilor de la nivelul căilor respiratorii, ceea ce creşte riscul de apariţie a cancerului.

În producerea cancerelor de plămân, colon, prostată sau a limfoamelor sunt implicate unele mecanisme biologice specifice. La persoanele care consumă hipnotice s-a constatat o creştere de 2-3 ori a apariţiei acestor tipuri de cancer, comparativ cu populaţia generală.

În aceste date observaţionale este foarte posibil ca îmbolnăvirea de cancer la pacienţii care primesc tratament cu medicamente hipnotice să fie depistată ca urmare a evaluării stării de sănătate mult mai frecvent, din punct de vedere medical, comparativ cu persoanele din populaţia generală. Pe de altă parte, pacienţii care necesită hipnotice prezintă diferite afecţiuni cronice, comparativ cu persoanele din populaţia generală. Totodată, medicii prescriu tratamente cu medicamente hipnotice, dar pacientul poate sa le cumpere sau nu de la farmacie, iar dacă le-a cumpărat se poate să nu şi le administreze. Cu toate acestea, este greu de explicat frecvenţa, cu 35% mai mare, a acestor tipuri de cancere la pacienţii care primesc tratament cu medicamente hipnotice timp îndelungat.

Prescrierea de medicamente hipnotice trebuie făcută pentru perioade scurte de timp (aproximativ două săptămâni), pentru a avea riscuri scăzute pentru pacient. Tratamentele pentru perioade lungi de timp determină, în primul rând, dependenţă de hipnotice, dar totodată cresc riscul de deces sau de apariţie a unor tipuri de cancer. Medicii şi pacienţii trebuie să ţină cont de efectele pe care le determină dozele mari sau tratamentele îndelungate cu medicamente hipnotice asupra stării de sănătate, pe termen lung.

Citește despre: