10 remedii naturiste pentru ameliorarea circulației periferice deficitare
Circulația periferică deficitară, sau insuficiența circulatorie periferică, este o problemă de circulație a sângelui care afectează extremitățile, de obicei degetele de la mâini, dar și cele de la picioare, nasul, obrajii, urechile și bărbia. Cel mai des afectate sunt femeile, în special cele cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani.
Problemele sistemului circulator apar atunci când există un flux sangvin limitat la nivelul picioarelor, mâinilor, inimii și în restul corpului. Potrivit dr. Ioana Almaș, insuficiența circulatorie periferică sau boala vasculară periferică reprezintă totalitatea afecțiunilor cauzate de obstrucția arterelor periferice și a venelor importante din organism. Transportul sângelui în organism se realizează prin intermediul vaselor de sânge (artere și vene), asigurându-se astfel, aportul de oxigen la nivelul celulelor și eliminarea dioxidului de carbon de la acest nivel. Viteza de circulație a sângelui prin vase este dată de suprafața de contact a sângelui cu pereții vaselor, de diametrul vaselor, precum și de presiunea cu care sângele este pompat de la inimă prin vase. La începutul arborelui circulator (în apropierea inimii) presiunea sângelui este mare, la fel și viteza de circulație a sângelui. Cu cât distanța față de inimă crește, vasele se îngustează, frecarea cu pereții vaselor e mai mare astfel presiunea și viteza de circulație a sângelui scad, permițând schimbarea elementelor nutritive și a gazelor între sânge și țesuturi. Dacă vasele suferă o dilatare sau sunt obstrucționate, sângele stagnează ducând astfel la insuficiența circulatorie.
Netratată din timp, circulația periferică deficitară poate cauza efecte negative asupra:
- creierului – provocând oboseală, amețeli, pierderi de memorie, dureri de cap frecvente.
- inimii - provocând incapacitatea de a efectua activități aerobice simple, hipertensiunea arterială, nivelul ridicat de colesterol, dureri în piept, atacul de cord și accidentul vascular cerebral sunt riscuri majore dacă afecțiunile circulatorii rămân netratate.
- ficatului – provocând lipsa apetitului, scăderea în greutate, modificări ale nuanței pielii.
- rinichilor – provocând umflarea mâinilor, a picioarelor și a gleznelor.
- membrelor – provocând crampe, senzația de amorțeală, varicele.
Pentru remedierea acestei probleme, există câteva remedii naturale, din care amintim:
Usturoiul. Se consumă zilnic câte 2-3 căței de usturoi crud, sau sub formă de decoct, care se prepară astfel: 2-3 căței de usturoi zdrobiți se fierb în 200 ml de apă sau lapte, timp de 15 minute. Întreaga cantitate se bea pe tot parcursul unei zile, cu înghițituri mici. Dacă usturoiul crud sau decoctul vă provoacă neplăceri, puteți apela la tinctura de usturoi, din care se administrează câte 10 picături de 2 ori pe zi sau capsulele de usturoi, câte 1-2 pe zi, timp de 2 săptămâni. Usturoiul este vasodilatator.
Vinul tonic cu hrean, făcut în casă. Într-un litru de vin roșu natural se adaugă 15 linguri de hrean dat prin răzătoarea mică ți o jumătate de linguriță de pper negru boabe. Amestecul se pune într-o sticlă de sticlă închisă la culoare și se păstrează într-un loc răcăros, ferit de lumină, timp de 9 zile, după care se filtrează și se poate folosi, luând câte 3-4 linguri cu jumătate de oră înainte de fiecare masă.
Păducelul sub formă de infuzie. La o cană de apă clocotită se adaugă o lingură de flori sau fructe foarte bine mărunțite și se lasă la infuzat timp de 10-15 minute, după care se strecoară și se poate bea îndulcit cu miere. Este recomandat a se bea o cană pe zi. Se mai poate folosi și tinctura de păducel. 10-15 picături de tincutră se diluează în 50 de ml de apă, iar amestecul se bea de trei ori pe zi, timp de 30 de zile. Păducelul este vasodilatator.
Drojdia de bere. Într-o cană se pune o linguriță de drojdie proaspată de bere, o linguriță de lapte praf, o liguriță de miere de albine și se completează cu lapte. Amestecul se bea o dată pe zi. Tratamenul este recomandat a se ține până se termină un pachet mare de drojdie. O altă variantă este să consumați câte 2-3 lingurițe de drojdie de bere proaspătă între mesele principale, timp de două săptămâni. O altă rețetă spune că o linguriță se drojdie de bere proaspătă se amestecă cu o linguriță de miere de albine și se consumă de 3 ori pe zi, între mesele principale, timp de 2-4 săptămâni. Dacă nu aveți drojdie proaspătă, puteți folosi și drojdia uscată. Astfel, 2 lingurițe de drojdie se dizolvă în jumătate de litru de suc proaspăt de morcov. Cantitatea se împarte în trei și se bea pe tot parcursul zilei, între mesele principale.
Ginkgo Biloba. Se poate consuma sub formă de infuzie (2 lingurițe de frunze mărunțite se pun într-o cana cu apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de 10-15 minute, se strecoară și se consumă), tinctură (30-40 de picături de tincutră se pun în puțină apă și se bea de trei ori pe zi, înainte de mesele principale cu 15 minute), comprimate (40 mg, de 2-3 ori pe zi) sau fiole de extract de ginkgo biloba în combinație cu lăptișor de matcă, miere și ginseng (1-2 file pe zi).
Maceratul cu ardei iute. Cinci lingurițe de ardei iute mărunțit se adaugă într-o soluție formată din 250 ml oțet și 250 ml alcool sanitar. Preparatul se lasă la macerat timp de o săptămână, după care se mută într-o sticlă închisă la culoare, păstrându-se într-un loc întunescos, rece și uscat. Cu această soluție se masează zilnic mâinile și picioarele.
Smirna. Se iau 3-4 bobițe de smirnă și se pun într-un pahar cu apă clocotită pentru 30 de minute, după care se masează mâinile și picioarele energic.
Zeama de varză acră. Se consumă câte 1-2 pahare zilnic.
Uleiurile esențiale în baie. Pentru a crește fluxul sangvin sunt recomandate băile calde, totale sau locale, în care se adaugă câte 15-20 de picături de ulei esențial de grapefruit, ghimbir, levantică, rozmarin și eucalipt. Acestea încălzesc corpul și îl relaxează.
Fructele uscate de castan. Se pun 200g de fructe uscate şi mărunţite de castan în cinci litri de apă fiartă şi se lasă la infuzat. Se fac băi cu o durată de 30 de minute timp de 12 zile consecutiv într-o lună, iar procedeul trebuie repetat trei luni la rând, după care se face o pauză de două luni şi se reia tratamentul.
Persoanelor care au probleme de circulație periferică le este recomandat să adopte un regim alimentar echilibrat, bogat în fibre și sărac în grăsimi pentru a menține colesterolul în limitele normale, și pentru a preveni depunerea plăcii pe pereții arterelor și venelor. Trebuiesc consumate multe legume și fructe proaspete, în special fructele de pădure, citricele, pepenele verde pentru că acestea tonicfică pereții vaselor de sânge, stimulează circulația și fluxul sangvin. Între alimentele recomandate se regăsesc și: iaurtul simplu, sucul de ceapă, sucurile de legume, pâinea integrală, carnea de vită, pasăre, pește, brânza de vaci, fructele de mare, icrele, uleiul de pește, ouăle, nucile, fasolea, semințele de in, uleiul din semințe de in, avocado.
Pentru a combate această afecțiune, din alimentație trebuiesc eliminate sarea, tutunul, carnea de porc, alcoolul, cafeaua în exces, grăsimile.
De asemenea, trebuie să evitați să stați mult în picioare, îmbrăcămintea strâmtă, încălțămintea înaltă, băile fierbinți, expunerile prelungite la soare, poziția picior peste picior, trebuie diminuat surplusul ponderal, coloana vertebrală trebuie menținută dreaptă pentru a preveni tensiunea asupra spatelui, păstrând astfel o circulație optimă în mâini și picioare, trebuiesc protejate extremitățile folosind mănuși, căciuli, șosete călduroase.
Exercițiile fizice regulate, mersul pe jos, dansul, masajul, sauna sunt importante pentru a menține sănătatea sistemului circulator.
*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte a de începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.
- Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro