Beneficiile consumului de pătrunjel

Stil de viaţă

Beneficiile consumului de pătrunjel

    • Beneficiile consumului de pătrunjel
      Beneficiile consumului de pătrunjel

      Beneficiile consumului de pătrunjel

Deseori subapreciat și folosit doar ca element decorativ pe farfurie, pătrunjelul este extrem de bogat în nutrienți și are o acțiune terapeutică intensă.

Pătrunjelul are un conținut ridicat de clorofilă (care are capacitatea de a purifica și de a inhiba răspândirea bacteriilor, ciupercilor și a altor microorganisme; are proprietăți antibacteriene și antifungice, stimulează sistemul imunitar), betacaroten (contribuie la asimilarea proteinelor; se transformă în organism în vitamina A), vitamina B12 (necesară pentru formarea celulelor roșii din sânge și pentru dezvoltarea normală a celulelor, este importantă pentru fertilitate, sarcină, imunitate și prevenirea bolilor degenerative), acid folic (una din cele mai importante vitamine din complexul b-urilor, cu rol important pentru sănătatea sistemului cardiovascular, convertește homocisteina în molecule benigne), calciu (100 g de pătrunjel conțin 245 mg de calciu), vitamina C (flavonoidele din componența moleculei de vitamina C, protejează mebrana celulelor sangvine și susțin acțiunea antioxidanților), fier, vitamina K (necesară pentru ca oasele să asimileze mineralele de care au nevoie pentru a se dezvolta într-un mod corespunzător), proteine în proportie de 20% (la fel ca și ciupercile), este o sursă naturală de acid alfa-linoleic (acid gras esențial), fluor, ulei volatil (conține miristicin, limonen, eugenol, etc. care inhibă formarea tumorilor localizate la nivelul plămânilor), potasiu (114 g de pătrunjel conțin 1000 mg de potasiu), mangan (100 gp de pătrunjel conțin 2.7 mg de mangan), inozitol și sulf.

Dintre multiplele beneficii aduse sănătății, amintim:

  • previne anemia feriprivă (conținut bogat de fier și vitamina C -care ajută la absorbția fierului);
  • efect antioxidant;
  • efect antibacterian (distruge bacteriile);
  • ameliorează respirația urât mirositoare (după consumul de usturoi, de exemplu);
  • adjuvant în tratamentul alopeciei (se freacă scalpul cu pătrunjel);
  • purifică sângele;
  • întinerește vasele de sânge, menține elasticitatea vaselor sangvine și ajută la vindecarea vânătăilor;
  • îmbunătățește digestia proteinelor și a grăsimilor, favorizează absorbția intestinală, stimuland funcția ficatului;
  • facilitează eliminarea scaunului și optimizează activitatea digestivă (datorită conținutului ridicat de enzime);
  • antidiareic;
  • hipocolesterolemiant (scade nivelul colesterolului din sânge);
  • diuretic;
  • adjuvant în tratamentul pentru surditate și infecții ale urechii;
  • combate edemul (actioneaza ca diuretic și tonic al vaselor de sânge);
  • înlătură oboseala;
  • dizolvă calculii biliari;
  • îmbunătățește funcția ficatului, splinei, rinichilor și a glandelor suprarenale;
  • adjuvant în tratamentul gutei;
  • asigură suport hormonal femeilor (stimulează producția de estrogen și restabilește circulația sangvină normală la nivelul uterului. Ameliorează menstruația întârzâiată, sindromul premenstrual și menopauza - piele uscata, iritabilitate, căderea părului, reglează ciclurile menstruale datorită apiolului - componentă a estrogenului, iar echilibrul hormonal al organismului se realizează prin intermediul acizilor grași volatili);
  • întărește sistemul imunitar (vitamina C, betacaroten, vitamina B12, clorofila și acizii grași esențiali cresc imunitatea);
  • inhibă formarea tumorilor, în special cele existente la nivelul plămânilor;
  • calmează înțepăturile de insecte (umflaturile și mâncărimea dispar dacă se freacă zona afectată cu pătrunjel);
  • adjuvant în tratamentul icterului;
  • adjuvant în tratarea bolilor renale și ale aparatului urinar (cu excepția inflamațiilor severe - îmbunătățește activitatea rinichilor și elimină toxinele din sânge și din țesuturile rinichilor, previne resorbția sării în țesuturile organismului, ameliorează urinarea dureroasă, edemul și oboseala);
  • previne și combate congestia hepatică (stimulează circulația fluxului de sânge la nivelul ficatului, reduce congestia hepatică, elimină toxinele și întinerește organismul);
  • îmbunătățește vederea nocturnă (conține vitamina A);
  • ameliorează durerile reumatice;
  • adjuvant în tratarea diverselor afecțiuni ale splinei, dar si a malabsorbției;
  • întărește dinții (combate scorbutul - cauzat de un nivel scăzut de vitamina C, menține sănătatea gingiilor);
  • ajută în curele de slăbire (are efect diuretic și ajută astfel la scăderea numărului de kilograme);
  • este anti-cancerigen (conține miristicină care inhibă formarea tumorii și activează enzima glutation-s-transferaza, care ajută la combaterea moleculelor oxidate);
  • previne retenţia de apă în ţesuturi;
  • stimulează funcţia tiroidiană;
  • adjuvant în tratamentul anorexiei;
  • tratează sterilitatea masculină, impotența și frigiditatea (se ia o jumătate de linguriță de pulbere de semințe de pătrunjel, înainte de masă, de 4 ori pe zi, timp de 40 de zile).

*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte a de începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.

Citește despre: