Din fructele de leac ale pădurii - castanele sălbatice

Indiferent de forma în care sunt folosite, decoct, cataplasme sau ulei, castanele au proprietăți terapeutice importante care ajută la ameliorarea unor afecțiuni problematice.

Astăzi vă prezentăm cinci remedii pe bază de castane sălbatice, care să vă ajute în depășirea următoarelor probleme de sănătate:

  1. cuperoză - de 2 ori pe zi, se aplică local comprese cu decoct de castane, care se prepară astfel: 2 linguri de castane uscate, cojite și mărunțite se adaugă într-o cană de apă clocotită, se fierbe la foc mic pentru 15 minute, completându-se apa care se evaporă, după care se lasă la răcit și se strecoară;
  2. ten gras - 2-3 castane se dau pe răzătoarea mică, se amestecă cu 2-3 lingurițe de miere și se aplică pe față pentru 10 minute, după care se înlătură cu mișcări circulare, clătind cu infuzie de nalbă;
  3. dureri menstruale, febră, nevroză, agitație - se iau 15-20 de picături de decoct zilnic, timp de 3-4 zile;
  4. reumatism, degerături - se aplică local cataplasme cu făină. Se iau părți egale de pulbere castane și făină de grâu și se adaugă atâta oțet cât să se omogenizeze bine amestecul, fără a deveni însă prea lichid. Cataplasmele se țin pentru 20 de minute, de cel mult 2 ori pe zi, pentru a nu provoca iritații pielii;
  5. tromboză, tromboflebită - se administrează câte o linguriță de tinctură de castane, de 4 ori pe zi, timp de 30 de zile. Tinctura se prepară astfel: 40 de castane proaspăt culese se zdrobesc cu tot cu coajă și se pun într-un borcan, peste care se adaugă alcool de 80º până ajunge cu 2-3 degete deasupra fructelor, se închide ermetic și se lasă la macerat 3 săptămâni, după care se filtrează și se poate consuma.

Persoanele care suferă de afecțiuni hepatice, renale, femeile însărcinate sau care alăptează nu vor consuma/utiliza castane sau produse pe bază de castane sălbatice.

*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte a de începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.

De la același autor

Ultimele din categorie