Fructele de pădure, ciocolata amăruie și vinul roșu pot preveni diabetul de tip 2

Bogate în antioxidanți, fructele de pădure, ciocolata și vinul roșu pot preveni diabetul de tip 2 prin reglarea nivelului de glucoză din sânge, susțin cercetătorii britanici de la Universitatea Anglia de Est (UEA) şi de la King's College, din Londra, într-un studiu publicat luni în revista de specialitate Journal of Nutrition.

Flavonoidele sunt antioxidanţi care protejează împotriva unor boli precum afecţiunile cardiovasculare, hipertensiune, unele forme de cancer şi demenţă și se regăsesc în plante, ceai, vin roşu şi ciocolată.

"Ne-am concentrat asupra flavonelor, care se regăsesc în verdeţuri şi legume precum pătrunjel, cimbru şi ţelină, şi asupra antocianinelor, regăsite în fructe de pădure, struguri negri, vin şi alte fructe şi legume de culoare albăstruie. Acesta este unul dintre primele studii pe scară largă, efectuate pe oameni, care examinează modul în care aceşti compuşi bioactivi puternici ar putea reduce riscul de diabet", a declarat profesorul Aedin Cassidy, de la Şcoala medicală din Norwich, afiliată UEA.

La studiu au paricipat aproximativ 2.000 de femei sănătoase de la fundaţia TwinsUK, care au completat un chestionar despre obiceiurile lor alimentare, pentru a estima aportul zilnic de flavonoide, iar mai apoi, le-au fost prelevate probe de sânge care au fost analizate pentru a evalua nivelul de glucoză și inflamațiile, dar și gradul de insulinorezistenţă, un indicator al diabetului de tip 2

Rezultatele studiului au relevat că o dietă bogată în flavonoide şi antocianine (substanță activă găsită în căpşuni, coacăze negre, mure şi afine) este asociată cu o insulinorezistenţă mai scăzută şi cu o reglare mai bună a glucozei din sânge, acest tip de antioxidanţi reducând riscul de inflamaţii cronice, care pot cauza diabet, obezitate, boli cardiovasculare şi cancer.

"Am descoperit că femeile care au urmat o dietă bogată în antocianine şi flavone au avut un grad de insulinorezistenţă mai scăzut. Insulinorezistenţa ridicată este asociată cu formele de diabet de tip 2, prin urmare, persoanele care consumă alimente bogate în aceşti compuşi - cum ar fi fructe de pădure, verdeţuri, struguri negri, vin - au o probabilitate mai redusă de îmbolnăvire", a mai precizat prof. Aedin Cassidy.

De la același autor

Ultimele din categorie