Între condimentele sănătoase: cuișoarele

Folosite de mii de ani egipteni și chinezi, cuișoarele sunt un condiment care aduce numeroase beneficii sănătății organismului.

Cuişoarele conţin taninuri, betacaroten, flavonoide, eugenol - substanţă activă, care le conferă proprietățile antibiotice, antivirale, antifungice şi analgezice. Pe lângă acestea, cuişoarele au proprietăţi terapeutice antiseptice, antibacteriene, tonice, carminative - antibalonare, antiulceroase, antiinflamatorii, sudorifice, antinevralgice, antiparazitare, antifungice, stomahice - favorizează digestia, antitrombotice, antioxidante, anticancerigene și este un inhibitor puternic al agregației plachetare.

Astfel, cuișoarele sunt benefice în caz de:

  • respirație urât mirositoare - se mestecă un cuișor
  • dureri dentare - se mestecă câte un cuișor de 3-4 ori pe zi, cu dintele sensibil sau se pune pe locul dureros pulbere de cuișoare
  • dureri de stomac, digestive, tuse, astm, dureri de cap, dureri de dinți, sinuzită - se beau câte 3 căni de ceai de cuișoare pe zi, între mese. Se fierb 3-5 cuișoare timp de 15 minute într-o cană cu apă. Se poate adăuga miere de albine și scorțișoară
  • dureri musculare, reumatice - se masează zona dureroasă cu ulei de cuișoare. 10 picături se diluează în 250ml ulei de măsline sau migdale.
  • insomnie - se consumă o ceașcă de ceai seara
  • tuse seacă - se consumă un decoct obținut din 30ml de apă și 5-6 cuișoare, de 3 ori pe zi, îndulcit cu miere
  • tuse convulsivă, crize de tuse - câteva picături de ulei de cuișoare se amestecă cu miere și usturoi pisat, și se consumă înainte de culcare
  • dureri de gât - se mestecă câteva cuișoare prăjite
  • astm - se consumă infuzie de cuișoare, obținută din 2 cuișoare, 15 frunze de busuioc, 10 boabe de piper negru, se fierb timp de 15 minute, se strecoară și se îndulcește cu 2 lingui de miere. Infuzia se amestecă cu o cană de lapte, și se bea de 3 ori pe zi
  • greață, vomă - se face o pastă din pudră de cuișoare și miere sau o cană de ceai în care s-a pus un cuișor
  • arsuri stomacale - 2 cuișoare se țin cât de mult posibil în gură, fără a se mesteca. 1-2 picături de ulei de cuișoare se pun pe un cub de zahăr și se înghite
  • gripă, răceală - sucul unei lămâi, 2 linguri de miere și pudra de la 2-3 cuișoare se amestecă și se consumă. Amestecul este însă contraindicat persoanelor care suferă de ulcer, probleme de colon și hemoroizi. Câteva picături se pun în apă clocotită și se fac inhalații
  • combate balonarea - se ia un vârf de cuţit de pulbere de cuişoare înainte şi după masă
  • combatere disfuncţiile biliare - în salatele de fructe se pun 1-2 vârfuri de cuţit de cuişoare pisate. Salatele se consumă înainte de mese cu jumătate de oră,timp de o săptămână
  • întăresc sistemul imunitar
  • combate infecțiile de la nivelul urechilor, nasului, gâtului și organelor genitale
  • previne formarea cheagurilor de sânge
  • previne îmbătrânirea prematură
  • recomandat ca adjuvant în tratarea colitei de putrefacție
  • elimină viermii intestinali
  • stimulează circulația sangvină
  • stimulează secreția salivară
  • diminuează simptomele depresiei.

Cuișoarele și uleiul esențial de cuișoare sunt contraindicate femeilor însărcinale și celor alăptează, copiilor mici, celor care au probleme cu coagularea sângelui (cuișoarele fluidizează sângele), celor cu pielea sensibilă. Uleiul de cuișoare nu se folosește extern decât diluat într-un alt ulei (ex.migdale), deoarece poate provoca arsuri și nu se folosește pentro o perioadă mai mare de o săptămână.

*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte a de începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.

De la același autor

Ultimele din categorie