Leacuri pentru dischinezia biliară

Stil de viaţă

Leacuri pentru dischinezia biliară

    • Leacuri pentru dischinezia biliară
      Leacuri pentru dischinezia biliară

      Leacuri pentru dischinezia biliară

Bila leneșă sau dischinezia biliară reprezintă o tulburare funcțională a colecistului (vezicii biliare).

Pentru dischinezia hipertonă sau creşterea tonusului vezici biliare se recomandă plante cu efect antiseptic, precum coada-şoricelului, cimbrişorul, salvia, rostopasca, menta, sunătoarea şi coada-calului, sub formă de infuzie, care se prepară dintr-o cană de apă fierbinte şi o linguriţă de plantă.

În acest caz se recomandă a se consuma câte două căni pe zi, înainte de masă, iar pentru a atinge efectul maxim, cea de-a doua cană se poate bea în reprize, câte o lingură în fiecare oră.

Pentru dischinezia hipotonă sau scăderea/absenţa tonusului vezicii biliare se pot folosi plante care au o acţiune coleretic-colagogă, care stimulează secreţia de bilă şi contracţia vezicii biliare, precum anghinarea, păpădia, cicoarea, ghinţura, rostopasca, fructele de măceş, iarba mare, salvia, sunătoarea, florile de gălbenele, unguraşul şi volbura. Plantele se pot folosi separat sau în combinaţie (câte 20g din fiecare, iar la infuzie se va folosi o lingură de amestec), iar ceaiurile se vor bea numai înainte de mesele principale.

Persoanele care se confruntă cu o bilă leneșă, pot face o cură cu un decoct preparat din codiţe de dovleac. Aceasta are efect diuretic, colagog şi calmant, iar rezultatele apar după primele patru-cinci zile de tratament, dar se recomandă a se urma cel puţin două săptămâni. Pentru a prepara decoctul se toacă mărunt două linguri cu codiţe de dovleac (uscate sau verzi) şi se fierb în 500 ml de apă timp de 15 minute. După ce s-a răcit, se strecoară şi se bea lichidul pe parcursul unei zile. 

Un alt remediu pentru stimularea bilei este maceratul din seminţe de dovleac. Maceratul se prepară din patru linguri cu seminţe de dovleac decojite şi zdrobite, care se macerează timp de trei ore în 500 ml de apă, și se bea călduț, în 2-3 reprize, pe parcursul uneo zile. O cură de 10 zile stimulează puternic secreţia de bilă, curăţă ficatul de toxine şi are un efect relaxant asupra vezicii biliare. 

Sucul proaspăt de ridichi roz stimulează eliminarea bilei, detoxifiază organismul şi este un bun calmant. Cura durează timp de o lună, timp în care se administrează zilnic câte 25 g de suc dimineaţa, înainte de micul dejun.

O altă cură se poate face cu un decoct obținut din amestecul următoarelor plante în cantități egale: coada-şoricelului, sunătoare, măceşe, mătase de porumb, turiţă-mare, păpădie, rostopască şi frunze de mentă. Se ia o lingură din amestecul de plante și se fierbe într-o cană cu apă timp de 5 minute, după care se lasă la infuzat 15 minute. Apoi se strecoară și se bea câte o cană înaintea meselor principale. Se poate adăuga puțină miere de albine. Cura durează 10 zile și are efecte diuretice, antispastice și antiinflamatoare.

Păpădia conține săruri de potasiu şi principii amare, datorită cărora stimulează secreţiile bilei şi ale ficatului, reduce aciditatea gastrică, ajutând la eliminarea colesterolului din organism şi contribuie la detoxifierea organismului. Infuzia se prepară din două linguriţe de frunze mărunţite la o cană cu apă clocotită. Se administrează 2 căni pe zi, timp de cinci săptămâni.

*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte a de începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.

Citește despre: