Metode naturale pentru stimularea imunității copiilor

Stil de viaţă

Metode naturale pentru stimularea imunității copiilor

    • Metode naturale pentru stimularea imunității copiilor
      Metode naturale pentru stimularea imunității copiilor

      Metode naturale pentru stimularea imunității copiilor

În cazul în care copiii răcesc frecvent sau ajung la complicații precum otitele, alergiile, laringitele, faringitele, se consideră că aceștia au o imunitate scăzută.

Pentru a le crește micuților imunitatea în mod natural, puteți recurge la schimbarea alimentației, întărirea igienii personale și a copilului și la masaj.

Ceaiurile calde împotriva răcelii și gripei nu trebuie să lipsească, deoarece acestea mențin organismul la temperaturi optime, având efecte febrifuge, sudorifice, antiinflamatorii, calmante și omoară bacteriile. Puteți face infuzii din următoarele plante: soc, tei, mușețel, măceșe, cătină, mure, afine, busuioc, zmeură, echinaceea. Le puteți îndulci cu miere de albine naturală în cazul în care copilul are peste 1 an, și puteți adăuga suc de lămâie proaspăt stors și puțină pudră de scorțișoară.

Mierea de albine naturală, locală, este un adjuvant natural important în întărirea imunității, având proprietăți antimicrobiene și antibacteriene puternice. Totodată, mierea de albine facilitează digestia și îmbunătățeste activitatea inimii. Combinată cu scorțișoara sau ghimbirul, mierea de albine își potențează proprietățile antigripale, antibacteriene.

Puteți administra și tinctură de propolis. Propolisul este binecunoscut pentru activitatea sa antivirală și efectul de imunostimulare. În cazul celor mici, tinctura se administrează astfel: 1 picatură pentru fiecare kilogram de greutate corporală, zilnic, cu o linguriță de miere de albine, urmată de consumul unui ceai cald.

Echinaceea, măceșele și cătina sunt alt două plante bogate în vitamine și minerale, care au rolul de a preveni apariția infecțiilor. Echinaceea se poate administra sub formă de ceai, sirop, pulbere sau capsule. Cătina, pe lângă conținutul de vitamine și minerale, este și foarte bogată în antioxidanți și acizi grași esențiali, are proprietăți antiinflamatoare puternice și antianemic. Se poate administra fructul în stare naturală, dacă cel mic tolerează, sau sub formă de pulbere, sirop sau infuzie. Pentru că fructul este foarte acru, puteți face un amestec cu miere de albine și banană. Siropul de cătină conține vitaminele A, B1, B2, B3, C, E, P. Măceșele se administrează similar cătinei, siropul de măceșe fiind bogat în vitaminele A, B1, B2, K și PP.

De asemenea, dieta copilului trebuie suplimentată cu vitamine (A, B, C, D) și minerale (fier, zinc).

Vitamina A se regăsește în alimente precum: lapte bătut, pește, gălbenuș de ou, ficat, morcov, dovleac, roșii, ardei gras, portocale, caise, piersici, pepene galben etc.

Vitamina C stimulează producția unor anticorpi și se găsește în alimente precum: fructe de pădure, maceșe, mere, rodii, citrice, varză, conopidă, ardei gras, spanac.

Vitamina D crește puterea de apărare a sistemului imunitar și se găsește în: pește, lapte, unt, gălbenuș de ou și cereale integrale.

Fierul este necesar în producerea de globule roșii, care au rolul de a oxigena celulele organismului. Surse importante de fier reprezintă: orezul brun, pâinea integrală, germenii de grâu, fulgii de ovăz, semințele de floarea soarelui, fasolea boabe, năutul, tofu, laptele de soia, spanacul, semințele de dovleac, fisticul, broccoli, sfecla, urzica, mazărea, cartofii, pepenele verde, legumele cu frunze verzi.

Zincul este un mineral important în creșterea imunității, având, totodată, proprietăți antioxidante, și îl găsim în: carnea de porc, de vită, de miel (aceste sortimente au mult mai mult zinc comparativ cu carnea de pește), alunele, untul de arahide, legumele, fructele de mare, carnea de pui, de curcan, gălbenușul de ou.

De asemenea, nu trebuie să uitați de probiotice, pentru a menține sănătatea intestinală a micuțului. Puteți recurge la capsule cu probiotice sau la iaurtul natural, acesta din urmă având însă o cantitate mai mică de bacterii "bune".

Igiena este un alt factor important în menținerea sănătății, copilul trebuie să învețe de mic să se spele pe mâini cu apă și săpun înainte și după ce a folosit toaleta, a pus mâna pe animale, s-a jucat, etc.

Masajele cu uleiuri esențiale au proprietăți antioxidante și antibacteriene, contribuind la creșterea imunității copiilor într-un mod plăcut și relaxant. Puteți folosi uleiuri precum cel de coriandru, ulei de migdale dulci și ulei de anason.

Pe lângă acestea, nu trebuie să uitați de sportul și plimbările în aer liber, acestea având rolul de a stimula sistemul imunitar, de a energiza organismul celui mic și de a oxigena țesuturile, crescându-i astfel rezistența la viroze și infecții.

*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte a de începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.

Citește despre: