Remedii naturiste împotriva oboselii cronice

Sindromul de oboseală cronică este caracterizat prin oboseală sau extenuare severă care împiedică efectuarea activităților normale, zilnice obișnuite, având ca simptom principal oboseala care durează de cel puțin 6 luni.

Deoarece sindromul oboselii cronice este greu de diagnosticat, având numeroase simptome asemănătoare altor afecțiuni, este recomandată vizita la medicul specialist pentru stabilirea unui diagnostic.

Natura ne oferă remedii și pentru ameliorarea acestei afecțiuni, care nediagnosticată și netratată la timp poate avea urmări grave, atât pe plan psihic, cât și fizic și profesional.

Se recomandă consumul de rădăcină de ashwagandha, pentru proprietăţile sale deosebite de regenerare şi revitalizare, fiind indicată în stări oboseală, anxietate şi insomnii, angelica, utilă în tratarea asteniilor, depresiilor și a unor afecțiuni gastrice, ceai verde, un antioxidant foarte puternic, cu proprietăți energizante, revigorante, salvia, benefică în tratarea asteniilor, surmenajului intelectual și scorțișoara, energizant, tonic general și activator al circulației sangvine.

Tot pentru energizarea organismului pot consuma miere cu scorțișoară, în special la micul dejun și la prânz. Se poate consuma împreună cu o felie de pâine sau într-un pahar cu apă.

Masajul cu oțet de mere aromatizat reduce și el din oboseală, și stările de surmenaj. Oțetul se poate aromatiza cu 1-2 picături de ulei esențial de levănțică sau rozmarin. Masajul se face pe întregul corp, cu mișcări ascendente, insistându-se asupra umerilor, a cefei, a toracelui și a frunții.

Cura cu argilă, prin proprietățile sale detoxifiante, ajută la revigorarea întregului organism, alungând stările de oboseală și epuizare. Apa de argilă se prepară dintr-o jumătate de pahar de apa plată (150 ml), la care se adaugă o linguriță de argilă (în jur de 7g). Se lasă să stea de seara până dimineața. În primele șapte zile ale curei, se bea înainte de fiecare masă cu 20-30 de minute, numai apa de argilă. Apoi, se consumă tot conținutul paharului, amestecând apa cu argila, înainte de a bea. Tratamentul durează încă 14 zile, cura cu argilă fiind în total de 21 de zile. Tratamentul poate fi continuat cu 10 zile în fiecare lună, timp de 6 luni.

Un alt remediu este sucul de orz verde. Acesta se bea diluat: la o treime de pahar de suc de orz se adaugă două treimi de apă sau de suc proaspăt de legume. Cantitatea recomandată este de 50 ml zilnic, diluat cu 50-100 ml suc de mere, apă sau sucuri de legume, timp de 3-4 săptămâni, de două ori pe an - toamna și primăvara. Sucul se bea la temperatura camerei cu înghițituri mici. Se poate folosi și pudra de orz verde, o lingură de pudră de orz verde la 150-200 ml apă sau suc natural. Pentru mai multe detalii despre această cură, aici.

Tinctura de rozmarin are și ea o acțiune tonică asupra sistemului nervos și cardiac, fiind și un reechilibrant emoțional și afectiv. Se administrează 60 picături pe zi, cu puțină apa sau ceai (antistres), 20 zile pe lună, timp de 1-2 luni.

Bitterul suedez are efect tonic și reglator asupra sistemului nervos, este dezintoxicant, stimulator și reglator al funcțiilor digestive, hepatice și renale. Se administrează 3 x 30-60 picaturi pe zi, înaintea meselor, timp de 20 zile pe lună, 1-2 luni.

Polenul de albine este foarte util persoanelor care desfășoară muncă intelectuală, deoarece scade fenomenele de oboseală, reduce efectele stresului și diminuează depresia psiho-emoțională. Se administrează 1 lingură dimineața, cu 30 de minute înainte de masă, timp de 20 zile pe luna, pe parcursul a 1-2 luni.

Consumul unui pahar de borș umplut în casă este un remediu rapid pentru revigorarea organismului și a sistemului nervos. Ingredientele de bază ale borșului, tărâțele de grâu, conțin tot complexul de vitamine B, vitale pentru sănătatea sistemului nervos.

Inhalațiile, masajele, băile cu ulei esențial de mentă (sau eucalipt, lavandă), consumul de infuzie combinată de mentă sporesc enegia organismului, luptând eficient cu stările de oboseală și externuare.

Suplimentele alimentare cu ginko biloba îmbunătățesc circulația sangvină, implicit cea de la nivelul creierului, oxigenează sângele, și are efect antioxidant. Se recomandă administrarea a 80mg de extract de trei ori pe zi, timp de 2 luni.

Sucul de țelină și morcov, prin conținutul ridicat de vitamine și minerale, ajută la regenerarea celulară, tonifierea neurologică și la reglarea activității glandelor suprarenale (responsabile de secreția hormonilor de stres), îmbunătățește reacția organismului la suprasolicitarea fizică și psihică. Cura durează 1-2 luni, sucul fiind o combinație din jumătate de pahar de suc obținut din frunze de țelină și o jumătate de pahar de suc de morcov. Sucul se bea imediat după preparare, pe stomacul gol, dimineața, cu o jumătate de oră înainte de masă.

Pentru ca aceste remedii să fie eficiente, stilul de viață trebuie, de asemenea, schimbat. Trebuie adoptată o alimentație sănătoasă, bogată în fructe, legume, pește și trebuie introdusă mișcarea moderată în programul dumneavoastră zilnic. Totodată, trebuie să vă faceți un program de somn, care să respecte cele 8 ore minime de odihnă, intervalul orar recomandat fiind între 10 seara și 6-7 dimineața. Nu uitați nici de plimbările în aer liber și de faptul că dormitorul trebuie aerisit cu jumătate de oră înainte de somn, iar temperatura trebuie să fie ușor scăzută. De-asemenea, evitați folosirea calculatorului sau a televizorului în dormitor.

*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte a de începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.

De la același autor

Ultimele din categorie