Siropul de isop combate cu succes bronşita

Ce remedii naturiste ajută la calmarea tusei în caz de bronşită?

Prof. univ. dr. Constantin Milică: Fitoterapia asigură revenirea bolii şi evitarea complicaţiilor prin creşterea rezistenţei organismului, inclusiv anihilarea efectelor produse de factorii declanşatori. Se consumă infuzii din:

- flori de lumânărică, soc, tei, nalbă, ciuboţica cucului, muşeţel;

- frunze de plămânărică, pătlagină, podbal, tuia, urzică, sovârv, salvie, tarhon, roiniţă;

- fructe de fenicul, anason, chimion, asmăţui, in;

- muguri de brad, pin, molid, plop negru;

- rădăcini de lemn dulce, nalbă mare, valeriană, iarbă mare, hrean, săpunariţă;

- herba de coada-calului, trei-fraţi-pătaţi, talpa-gâştei, cimbru de cultură, cimbrişor, unguraş, isop, ventrilică.

Prepararea ceaiurilor se face sub formă de infuzii, decocturi sau macerate din care se consumă câte 2-3 căni pe zi sau fracţionate în mai multe reprize, câte 1-2 linguri la intervale de 2-3 ore.

Bune rezultate dau unele tincturi, siropuri şi sucuri. Tincturile în alcool 400 cu talpa-gâştei, tuia, podbal, obligeană, rostopască şi roua-cerului (în părţi egale) se folosesc câte 20-40 picături, de 2-3 ori pe zi, între mese, timp de 1-2 luni pe trimestru.

Siropul din muguri de pin sau de brad se prepară din 100 g muguri zdrobiţi, care se macerează 12 ore în 100 ml alcool 70 grade; apoi se toarnă 500 ml apă clocotită, iar după 6 ore se strecoară şi se adaugă 650 g zahăr care se dizolvă la cald. După completare cu apă până la un litru, se foloseşte de către bolnavii adulţi câte 3 linguri pe zi, între mese, iar la copii câte 3 linguriţe pe zi.

În traheobronşitele acute sau cronice se utilizează siropul de isop (3-5 linguriţe pe zi) sau pătlagină, cu rol de stimulare a expectoraţiei, dezinfectant al căilor respiratorii şi antiseptic la nivelul musculaturii netede bronşice.

Sucul din frunze de pătlagină şi lucernă (câte 50 ml din fiecare) se obţine la storcător şi se amestecă cu o linguriţă miere de albine şi două linguriţe oţet de mere. Întreaga cantitate se consumă imediat după preparare, procedeul repetându-se de 4 ori pe zi, la intervale de 4 ore.

*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.

Citește alte articole despre: isop, bronșită, remedii

De la același autor

Ultimele din categorie