Tratamente naturiste pentru candidoza vaginală

Majoritatea femeilor sunt afectate cel puțin o dată în viață lor de iritația și mâncărimile provocate de candidoza vaginală, o micoză datorată unor ciuperci microscopice numite Candida albicans.

Infecția poate afecta vaginul și/sau vulva, manifestându-se prin mâncărimi, roșeață, inflamarea zonei atinse și prin scurgeri albicioase dense. În mod normal, vaginul este protejat de bacili Doderlein sau lactobacili. Distrugerea florei de bacili lactici este răspunzătoare pentru majoritatea cazurilor de inflamaţii ale vaginului, dar și de transformarea unor agenți infecțiosi saprofiți în agenți patogeni.

Diminuarea rolului de protectie al lactobacililor se poate produce în caz de:

  • administrare de antibiotice
  • medicamentele imunosupresoare
  • după chimioterapie
  • la femeile cu un sistem imunitar slăbit
  • la femeile cu diabet zaharat
  • în perioada de sarcină
  • la femeile aflate în tratament cu contraceptive orale.

Deși majoritatea tratamentelor medicamentuoase sunt eficiente și rapide, la aproximativ 15% din femei, acestă afecțiune recidivează, producând neplăceri de lungă durată. Pentru combaterea candidozei vaginale sunt indicate câteva tratamente naturiste, dintre care le amintim pe următoarele.

Uleiul de cimbru (se găsește în magazinele naturiste) este unul dintre cele mai puternice efecte antifungice, antibacteriene  și antiinflamatoare naturale. Se pun 3-5 picături de ulei de cimbru într-o lingură de miere. Procedeul se repetă de 3 ori pe zi. Având în vedere ca uleiul de cimbru nu este solubil în apă, evitați administrarea lui în ceaiuri sau sucuri. Cura durează timp de 7 sau 14 zile și se poate repeta după o pauză de două săptămâni. În funcție de gravitatea infecției, cura se poate prelungi până la 12-21 de zile, urmate, obligatoriu, de o pauză de 2 săptămâni.

Cimbrul se poate folosi și la spălăturile vaginale. Se folosesc 2 linguri de plantă fiartă timp de 5 minute, și strecurată în amestec cu infuzie de mușețel sau lavandă, de preferat.

Uleiul de cimbru este contraindicat femeilor însărcinate, persoanelor care suferă de hipotensiune, colon iritabil, ulcer gastric și gastrită hiper-acidă. Supradozajul de ulei de cimbru dă reacții foarte puternice precum convulsiile, vărsăturile, durerile abdominale puternice, delirul.

Mărul-lupului este o altă plantă care vine în ajutorul luptei cu această micoză. O linguriță de plantă mărunțită se pune în 250 ml de apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se spală local de mai multe ori pe zi, fiind un bun dezinfectant care poate distruge levurile. Nu se va înghiţi, ingerată fiind o plantă toxică. Este preferabil să se folosească doar la spălături vaginale sau externe.

Tot pentru spălături sunt buni și muguriii de molid. Se pun 2 lingurițe zdrobite la 500 ml de apa și se fierb până când apa scade la jumătate. Se strecoară și se fac spălături de mai multe ori pe zi. Rădăcina de nalbă mare și salvia sunt, de asemenea, bune pentru spălături. Două lingurițe de rădăcină de nalbă mare mărunțită se păun în 250 ml de apă și se firb timp de 10 minute, după care se strecoară și se folosește la o temeperatură suportabilă, dar nu fierbinte. Două lingurițe de salvie se pun în 250 ml de apă clocotită, se infuzează pentru 15 minute, se strecoară și se folosește.

Două lingurițe de plante amestecate (gălbenele, urzică albă, mușețel) se infuzează pentru 15 minute, se strecoară și se folosește lichidul pentru spălături.

Pe toată durata tratamentului, și câteva săptămâni de la vindecare se recomandă a se consuma cât mai multe legume proaspete, salate, pește, împreună cu usturoi, ghimbir, ulei de măsline, rozmarin, cimbru, măghiran, varză, ceapă, iaurt cu probiotice.

Nu se vor consuma produse lactate, în special lapte dulce (cu excepția iaurturilor naturale cu probiotice) și dulciuri, pentru că acestea "hrănesc" ciuperca. De asemenea, din aceleași motive, trebuiesc evitați carbohidrații, îndulcitorii artificiali, mâncărurile procesate, soia.

Persoanelor care au probleme cu recidiva candidozei le este recomandat să elimine treptat, total dulciurile din alimentație. Se poate consuma miere, dar moderat.

Pentru întărirea imunității se pot lua suplimente de spirulină și echinaceea iar pentru refacerea florei intestinale se pot lua suplimente de probiotice timp de 7-14 zile.

Deși simptomele sunt ușor de identificat, trebuie avut în vedere că pot fi multiple afecțiuni care să aibă simptome asemănătoare, de aceea un control ginecologic și o testare sunt recomandate, la fel și acordul medicului privind începerea unei cure naturiste în cazul în care vă aflați deja sub tratament medicamentuos, asigurându-vă că tratamentul naturist nu interacționează cu cel alopat.

*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte a de începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.

De la același autor

Ultimele din categorie