Trei remedii externe cu leuștean

Levisticum officinale sau leușteanul este o plantă originară din sudul Europei care se folosește, pe lângă arta gastronomică, și în medicina tradițională.

În compoziția chimică a leușteanului regăsim uleiuri volatile, amidon, zaharuri, rășini, acid angelic, acid cafeic, acid ferulic, acid izovalerianic, acid benzoic, gumirezine, taninuri, grasimi și săruri minerale, care dau plantei proprietăți diuretice, stomahice, carminative, emenagoge, digestive sau expectorante.

În scop terapeutic se folosește întreaga plantă, verde sau uscată, inclusiv semințele și florile.

Astfel, leușteanul este recomandat persoanelor care suferă de:

  1. ulcerații bucale, gingivită - se mestecă zilnic, de 4 ori pe zi, timp de 5 minute, 3-4 frunze verzi de leuștean;
  2. arsuri de gradul I și II -  se zdrobește o mână de frunze verzi până se obține o pastă care apoi se aplică pe zona afectată timp de 1-4 ore, după care se clătește cu apă călduță și se unge cu ulei de cătină. Se poate repeta de 2-3 ori pe zi până la vindecarea completă;
  3. pete pe piele cauzate de agenți chimici - se zdrobesc câteva frunze verzi de leuștean până se obține o pastă cu care apoi se masează zona afectată timp de 5 minute, după care se clătește cu apă călduță. Procedeul se repetă de 2 ori pe zi, timp 7 zile.

*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.

De la același autor

Ultimele din categorie