Cum se prepară supa de morcovi şi iaurtul pentru sugari

Stil de viaţă

Cum se prepară supa de morcovi şi iaurtul pentru sugari

    • Cum se prepară supa de morcovi şi iaurtul pentru sugari
      Cum se prepară supa de morcovi şi iaurtul pentru sugari

      Cum se prepară supa de morcovi şi iaurtul pentru sugari

La cererea mai multor cititoare, în rubrica de astăzi vă vom prezenta modul în care este recomandat să preparaţi câteva dintre alimentele pe care le administraţi sugarilor.

Pentru supa de morcovi aveţi nevoie de 500 de g de morcovi tineri, spălaţi, curăţaţi de coajă şi tăiaţi felii subţiri. Aceştia se fierb cu un litru de apă două-trei ore, la foc moale. Se trec printr-o sită deasă sau printr-un tifon, se completează cu apă până la un litru, se adaugă un vârf de cuţit cu sare şi se mai dă un clocot. Pentru nou-născut şi prematur supa de morcov se pregăteşte cu 300 g de morcovi şi un litru de apă. Se păstrează la rece nu mai mult de 24 de ore. Supa de morcovi lăsată în repaos sedimentează particule fine de morcov, astfel că la administrarea preparatului se va agita supa, pentru omogenizare, cunoscut fiind că efectele terapeutice se datoresc morcovilor, nu supei.

Supa de morcov este indicată în diareele sugarilor şi copiilor mici, iar cantitatea de apă administrată este de 150-200 ml/kg/zi, repartizată într-un număr de prânzuri corespunzătoare vârstei copilului. Supa conţine glucide (5 g%), lipide (0,15 g%), proteine (0,25 g%), săruri minerale (0,7 g%) şi celuloză (1 g%). Valoarea calorică este de 200-225 de calorii la un litru.

Iaurtul este unul dintre alimentele ce nu poate lipsi din hrana sugarului, mai ales după diversificarea hranei. Este indicat însă ca acesta să se prepare din lapte fiert, fiind mult mai sănătos decât cel cumpărat din comerţ. Se amestecă laptele fiert şi răcit la temperatura de 20-24 grade Celsius cu iaurt (cuib) din ziua precedentă (o linguriţă la 200 ml de lapte). Se ţine la temperatura camerei aproape de o sursă de căldură. Iaurtul obţinut se păstrează la rece şi se administrează în primele 24 de ore de la preparare. Se poate îndulci cu zahăr 5% sau se poate adăuga făină de biscuiţi.

O altă reţetă foarte utilizată de mame în hrana copiilor este piureul de legume. Acesta se prepară din zarzavaturile şi legumele care au fost întrebuinţate pentru prepararea supei, trecute fierbinţi printr-o sită deasă. În 200 g de piureu se adaugă 50 ml de lapte, ½ linguriţă de unt sau ulei de porumb, puţină sare, obţinându-se un preparat dietetic valoros şi primit cu plăcere de majoritatea sugarilor.

Citește despre: