Factori naturali de cură la Nicolina

Stil de viaţă

Factori naturali de cură la Nicolina

    • Factori naturali de cură la Nicolina
      Factori naturali de cură la Nicolina

      Factori naturali de cură la Nicolina

Este recomandat ca locuitorii Iaşului şi ai zonelor limitrofe să-şi facă astfel programul zilnic încât să poată aloca o oră de tratament la plaja de la Nicolina, factorii naturali de cură având rolul de a stimula resursele proprii organismului, de a lupta cu bolile şi de adaptare la agresiunile diverse ale mediului înconjurător.

Factorii naturali de cură (soarele, aerul, apele, nămolurile şi gazele terapeutice), cele patru „arme“ cu care omenirea şi-a păzit până astăzi sănătatea şi şi-a tratat bolile, sunt complementare, nu se substituie şi adesea nu sunt suficiente decât folosite împreună.

În România se află o treime din sursele de ape minerale din Europa, cu toată gama terapeutică, toate formele de relief şi climă terapeutică. În ţara noastră au existat peste 300 de staţiuni balneo-climaterice, de interes local şi naţional, din care aproximativ 25% cunoscute internaţional.

În judeţul Iaşi au existat peste 14 localităţi cu surse de ape minerale şi nămoluri terapeutice, de interes local şi de interes naţional, trei dintre acestea din urmă fiind: Staţiunea Strunga, Băile Nicolina şi Grădina Botanică.

În prezent toate staţiunile sunt dezafectate, existând doar izvoare spontane, neamenajate la: Băiceni, Victoria, Bârnova, Berezlogi, Pârcovaci, Răducăneni, Bohotin, Breazu, Criveşti, Găneşti, Larga Jijiei, Paşcani, Socola.        

În sezonul cald este funcţională plaja de la Băile Nicolina, amenajată şi administrată în bune condiţii de Primărie, punând la dispoziţie apă sulfuroasă, apă potabilă, nămol, nisip, pentru aplicaţii naturiste. Accesul se face pe bază de bilet sau abonament, cu unele facilităţi.

Compoziţia chimică a apelor de suprafaţă din judeţul Iaşi este dată de structura geologică a reliefului de podiş dintre Siret şi Prut, precum şi de existenţa, la peste 400 m adâncime, a resturilor din Marea Sarmatică. Prin foraj, ajunge spontan la Nicolina o apă complexă şi puternic mineralizată.

Factorii naturali de cură de la Nicolina se recomandă în:

- recidivele frecvente ale bolilor infecţioase, indiferent de localizare (respiratorie, ORL, digestive, dermatologice);

- alergii respiratorii, cutanate, digestive, oculare;

- tulburări de apetit alimentar şi de somn;

- scăderea tonusului şi troficităţii musculo-scheletice la persoanele slabe, cu cifoscolioze, rahitism (sechele de rahitism, malformaţii osteoarticulare);

- tulburări de tranzit intestinal şi urinar (constipaţii rebele, diaree funcţională, colecistite atone, incontinenţă urinară);

- pentru persoanele cu muncă sedentară, în spaţii închise, cu microclimat artificial, toxice diverse.

Indicaţii şi contraindicaţii ale apelor terapeutice de la Nicolina

În cura externă apele şi nămolurile terapeutice, împreună cu expunerea la soare, vânt, ploaie, în mod progresiv, de la 15-30-60 de minute, de-a lungul a 18-21 de şedinţe, sunt benefice în afecţiuni ale aparatului musculo-scheletic, alergii diverse, boli de piele şi circulatorii periferice, boli endocrino-metabolice şi respiratorii, tulburări afective de adaptare şi suprasolicitare, infertilitatea feminină.

În cura internă, trebuie folosite diluate cu apă potabilă, în doze crescând progresiv, înainte sau după masă, încălzite sau reci, după cum specialistul ar trebui să recomande, în raport de boală şi stadiul clinic al acesteia.

Apele din judeţul Iaşi au fost folosite în cura internă de unii specialişti în boli hepatobiliare, de stomac, de intestin subţire şi gros, boli endocrine, metabolice, renale, pulmonare, ORL sau în alergii.

Aceste ape sunt contraindicate în bolile infectocontagioase, bolile neoplazice, bolile de inimă, ficat, rinichi, plămâni în puseu acut, hemoragiile, sarcină şi lăuzie, boli psihice, convalescenţă după boli, accidente, intervenţii chirurgicale.

Citește despre: