Pentru scăderea în greutate, mâncați fructe înainte de masă

Doi cercetători americani au constatat că fructele mâncate înainte de masă contribuie la pierderea în greutate, datorită conținutului hipocaloric.

Autorii studiului au menționat că ordinea felurilor de mâncare de pe masă influenţează modul în care oamenii îşi umplu farfuriile, informează dailymail.co.uk.

Doi cercetători de la Universitatea Cornell, dr.Brian Wansink şi dr.Andrew Hanks, care au studiat comportamentul oamenilor în timpul unui bufet suedez, au observat că aceştia îşi umpleau trei sferturi din farfurii cu primele alimente pe care le vedeau în faţă, indiferent care ar fi fost acestea.

Această observaţie i-a determinat pe cercetătorii americani să afirme că aşezarea în faţă a unor alimente mai sănătoase, precum fructele şi iaurtul, îi încurajează pe oameni să le aleagă pe acestea, în locul alimentelor grase şi prăjite.

Cercetătorii au efectuat un experiment în cadrul căruia, persoanelor care au participat la o conferinţă, li s-a oferit un bufet suedez cu şapte tipuri de alimente pentru micul dejun.

La bufet au fost aduse două mese separate, situate la 15 metri distanţă, cu aceleași feluri de mâncare, dar organizate diferit, fără ca subiecţii experimentului să ştie acest lucru.

La o masă, au fost oferite omletă cu brânză, cartofi prăjiţi, rulouri cu scorţişoară, cereale, iaurt degresat şi fructe.

La cealaltă masă, ordinea a fost inversată, astfel încât mai întâi au fost servite fructele, urmate de iaurt degresat, cereale etc..

Cei 124 de subiecți ai studiului au trebuit să se îndrepte spre o singură masă și să-și alegă ce vor să mănânce.

Astfel, cercetătorii au descoperit că ordinea de prezentare a mâncării a influenţat modul în care alimentele au fost alese de participanţii la experiment, 86,4% dintre subiecţi au ales fructele, dacă acestea le-au fost oferite mai întâi, dar numai 54,8% au ales fructele de la masa unde acestea erau aşezate după alte feluri de mâncare.

În aceeași ordine de idei, 75,4% dintre subiecţi au ales omleta cu brânză de la masa unde aceasta era aşezată în faţă, în timp ce 28,8% au ales-o de la masa unde era aşezată după alte feluri de mâncare.

"Primele trei feluri de mâncare pe care o persoană le-a văzut pe masă au umplut farfuria în proporţie de 66%, indiferent dacă mâncarea era săracă sau bogată în calorii", afirmă dr.Brian Wansink, iar persoanele care alegeau în primul rând omleta cu brânză aveau o şansă mai mare să consume cartofi şi şuncă, fenomen cunoscut sub denumirea de "efect de recul".

"Întotdeauna începeţi să alegeţi mâncarea din capătul mesei cu alimente sănătoase, iar două treimi din farfurie va conţine mâncare sănătoasă", recomandă dr.Brian Wansink.

Studiul a fost publicat în revista PLOS One.

*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte a de începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.

Citește alte articole despre: mâncare, studiu, alimente, fructe, scădere în greutate

De la același autor

Ultimele din categorie