Schitul Sfântul Nil Sorski de pe insula Nilus – Alaska
În îndepărtata Alaska, între apele Pacificului de Nord, la 18 km distanţă de insula Kodiak, pe ostrovul Nilus, se găseşte Schitul „Sfântul Nil Sorski”. Patru monahii și stareţa Nina îşi duc viaţa aici, fără prea multe facilităţi ale vieţii moderne.
Nu departe de aici, pe insula Spruce, în anul 1794, a sosit prima misiune ortodoxă alcătuită din zece monahi, din care făcea parte şi Părintele Gherman. Un adevărat Apostol al Americii, Cuviosul Gherman a viețuit aici până în anul 1836, timp în care a adus lumina Ortodoxiei nativilor din triburile indo-americane din Alaska. Mai târziu avea să devină primul sfânt ortodox al Americii.
Frăţia „Sfântul Gherman din Alaska”
În 1963, la San Francisco, cu binecuvântarea Sfântului Ioan Maximovici, pe atunci arhiepiscopul rus al oraşului, a fost întemeiată Frăţia „Sfântul Gherman din Alaska”, de către tinerii Gleb Podmoşenski şi Eugene Rose. Din anul 1965, Frăţia a început să editeze revista The Orthodox Word – una dintre primele publicaţii de acest gen din America. Cinci ani mai târziu, cei doi fraţi duhovniceşti au întemeiat o mănăstire lângă orăşelul Platina, în sălbăticia munţilor din nordul Californiei, iar în 1970 Gleb a devenit stareţul Gherman, iar Eugene – ieromonahul Serafim. Cei doi au continuat lucrarea misionară a Frăţiei prin publicarea lucrărilor Părintelui Serafim și a unor traduceri în engleză din scrierile Părinţilor Bisericii.
La 2 septembrie 1982, la numai 48 de ani, Părintele Serafim a trecut la Domnul, iar Frăţia a cunoscut o perioadă mai tulbure. La mijlocul anilor 1990, după o serie de schimbări de direcţie duhovnicească, Frăţia intră sub omoforul Bisericii Sârbe din America, unde îşi desfăşoară lucrarea misionară până în ziua de astăzi.
Aşezămintele din Alaska
Încă de la început, visul Frăţiei era să întemeieze o mănăstire în Insula Spruce din Alaska, acolo unde trăise Sfântul Gherman. În cele din urmă, aşezământul a fost ridicat, iar primii nevoitori au fost părintele Damaschin şi părintele Gherasim. Din pricina condiţiilor grele, mănăstirea nu a avut permanent o obşte, uneori vieţuiau acolo călugări, alteori maici.
În apropierea insulei Spruce se găseşte o insula Nilus – iar maicile şi părinţii, când o priveau, se minunau cât de potrivită era pentru viaţa monahală. În anul 1999, pe insulă a fost trimisă Maica Nina cu o altă soră. Pe atunci ostrovul era proprietatea unui cuplu în vârstă, ce au permis maicilor să acolo. După un timp, insula a fost cumpărată de mica comunitate monahală.
Viaţa la schit
Insula Nilus este atât de mică, încât poate fi înconjurată într-o oră. Ostrovul nu are multe facilităţi, este fără port şi are o singură sursă de apă.
Cele patru Maici reuşesc să trăiască în duhul Sfinţilor Nil Sorski şi Gherman de Alaska. Vara şi maicile pescuiesc, iar peştele îl afuma astfel încât să fie hrană de bază în lungile ierni subpolare; cultivă legume, culeg fructe de pădure, ciuperci şi plante pentru ceaiuri. Iarna studiază, traduc, pictează şi fac lucru de mână.
Maica Nina, stareţa mănăstirii, a primit ascultarea de a traduce în engleză scrierile unor mari duhovnici români, precum Părintele Cleopa, Părintele Ioanichie de la Sihăstria sau Părintele Gheorghe Calciu, cărţi editate de Frăţia „Sfântul Gherman din Alaska”.
Date de contact
Adresă: St. Nilus Skete, P.O. Box 18, Ouzinkie, AK 99644, USA
E-mail: mothernina@yahoo.com
Site: www.stnilus.org
(Foto) Liniștea de pe Insula Nilus din Alaska – Schitul de maici Sfântul Nil Sorski
Arsanaua Iovanița a Mănăstirii Hilandar
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro