Scopul esențial al Spovedaniei – împăcarea cu Dumnezeu

Cuvinte duhovnicești

Scopul esențial al Spovedaniei – împăcarea cu Dumnezeu

    • Scopul esențial al Spovedaniei – împăcarea cu Dumnezeu
      Foto: Oana Nechifor

      Foto: Oana Nechifor

Spovedania este Taină a Bisericii și, ca toate Tainele, varsă în suflet harul lui Dumnezeu, în timp ce psihiatria și toate celelalte discipline înrudite cu ea sunt științe omenești.

Uneori se întreține o confuzie legată de Taina Spovedaniei și de psihiatrie. Este o greșeală să se confunde spovedania la preot cu vizita la psiholog sau psihiatru deoarece sunt lucruri fundamental diferite. Spovedania este Taină a Bisericii și, ca toate Tainele, varsă în suflet harul lui Dumnezeu, în timp ce psihiatria și toate celelalte discipline înrudite cu ea sunt științe omenești.

Scopul esențial al Tainei Spovedaniei este izbăvirea omnului de greutatea păcatelor prin iertarea lui sau împăcarea cu Dumnezeu, resfințirea și pregătirea lui pentru Împărăția lui Dumnezeu. Pacea interioară, echilibrul sufletesc și bucuria nu sunt rosturile ultime ale spovedaniei, ci, ca daruri ale Duhului Sfânt, ele sunt consecințe firești ale restabilirii legăturilor omului cu Dumnezeu.

Spovedania mai e necesară tuturor celor care doresc să câștige viața veșnică, indiferent dacă suferă, sau nu, psihic. Știința psihiatrică vine să ajute în situații de tulburări și suferințe psihice.

(Arhimandritul Atanasie Anastasiou – Stareț al Sfintei Mănăstiri a Marii Meteora, Spovedania – îndrumar, Editura Sofia, București, 2004, p. 108)