Scurt tratat de liniște duhovnicească

A apărut de curând volumul lui Constantine Cavarnos, Căi și mijloace către Sfințenie (Editura Evanghelismos, București, 2021, 125 pg). Este aducerea la îndemâna noastră a volumului acestuia, Paths and Means to Holiness (apărut în 1986) prin efortul traducătorului, profesorul Paul Bălan, dar și prin distinsa editare a Mădălinei Englert și a Marianei Răbîncă.

O carte de o transparență duhovnicească, reținând în adâncul ei de frumusețe toată evlavia acestui minunat profesor al Universităților din Harvard, Carolina de Nord, Clark ori Colegiul Wheaton pentru a se stinge înveșmântat în smerenia hainei monahale la Mănăstirea Sfântul Antonie cel Mare din Arizona la 3 martie 2011. Avea 93 de ani.

Cartea acesta este doar una dintre cele 35 pe care le lasă moștenire tradiției ortodoxe, unele dintre ele traduse în timp în limbile prin care Ortodoxia se exprimă. Conținutul ei este în fapt o conferință publică, rostită la Seminarul Ortodox Sfântul Tihon din South Canaan (Pennsylvania) la 3 octombrie 1978, prima dintr-o succesiune de astfel de rostiri cu rost duhovnicesc.

Veți citi despre Căi și Mijloace către Sfințenie privite prin efortul căilor nevoinței trupești (fizice) (pp. 39-52) și al celor duhovnicești (pp. 53-73), textele fiind deschise printr-o Introducere și închise printr-un Epilog. Lectura, însă, se prelungește prin două texte omiletice, atinse de oralitatea rostirii, Cuvânt despre monahism (pp. 81-92) și Cuvânt pentru cei ce viețuiesc în lume (pp. 93-110).

Simplitatea scriiturii, frumusețea destăinuirii unei culturi a nevoinței – azi tot mai neacceptată – cultura ascetică la care cheamă fac din carte un minunat ghid de înțelegere a spiritualității nevoinței.

Sursa: tribuna.ro

De la același autor

Ultimele din categorie