Sfântul și Moșul Nicolae, făcătorul de minuni, cel darnic și bun
Dacă vom citi viața din Sinaxar, ne vom da seama, mai ales din întâmplările și faptele minunate sale, că Sfântul Nicolae este un ocrotitor al copiilor de toate vârstele, un îndreptător și mărturisitor al credinței, chip al blândeții, învățător al înfrânării, care a câștigat cu smerenia pe cele înalte și cu sărăcia pe cele bogate.
Una dintre cele mai cele mai iubite sărbători, atât de cei mari, cât mai ales de cei mici, este, fără îndoială, cea în care îl cinstim pe Sfântul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei și făcătorul de minuni.
Parafrazând pe mitropolitul Bartolomeu Anania, fiecare dintre noi îl cunoaștem pe Sfântul Nicolae în două ipostaze: ipostaza lui moș Nicolae – pe care nu îl vedem niciodată și care are darul de a pune noaptea în ghetuțe cadourile mult așteptate –, și Sfântul Nicolae, una și aceeași persoană cu Moș Nicolae, dar care poate fi văzut în icoană și care a fost o persoană istorică, pe care noi îl serbăm în calendarul nostru creștin în fiecare an la data de 6 decembrie.
Dacă vom citi viața din Sinaxar, ne vom da seama, mai ales din întâmplările și faptele minunate sale, că Sfântul Nicolae este un ocrotitor al copiilor de toate vârstele, un îndreptător și mărturisitor al credinței, chip al blândeții, învățător al înfrânării, care a câștigat cu smerenia pe cele înalte și cu sărăcia pe cele bogate. Așa ne arată troparul sfântului. A înviat un marinar, a izbăvit trei oameni din moarte, care au fost închiși pe nedrept, a scăpat trei fete tinere de desfrânare din cauza sărăciei în care ajunsese tatăl lor.
Din nefericire, din cauza drumului greu, presărat cu multe urcușuri, Moș Nicolae nu reușește să ajungă la toți copii din țara noastră, mai ales că este în vârstă și îndelungat în zile. Cu toate acestea, trebuie să ne îndreptăm atenția în mod special către astfel de copilași, care nu au un „dulce”, o jucărie, o hăinuță, și să fim noi acel „Moș Nicolae” pentru ei, aducându-le astfel o bucurie pe chipul lor curat, blând și senin!
Ar fi firesc și normal faptul că după ce l-am „întâlnit” pe Moș Nicolae în ajun, seara, sau în zorii dimineții, prin darurile găsite în ghetuțe, la fel de frumos ar fi ca dimineața, să îl întâlnim pe Sfântul Nicolae și în biserică, participând la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, aducând mulțumire lui Dumnezeu.
De asemenea, condacul Sfântului Nicolae se regăsește la Taina Sfântului Maslu: „în Mira Lichiei, Sfinte, sfințitor te-ai arătat: că Evanghelia lui Hristos, Cuvioase, plinind-o, ți-ai pus sufletul pentru poporul tău; mântuit-ai pe cei nevinovați din moarte. Pentru aceasta te-ai sfințit, ca un mare slujitor tainic al harului lui Dumnezeu”.
Conform revistei „Ortodoxia Maramureșeană” din 2018, trebuie să amintim faptul că în Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului există un număr de 31 de biserici, mănăstiri și schituri, care îl au ca ocrotitor spiritual pe Sfântul Ierarh Nicolae.
- Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro