Suntem purtători de Duh Sfânt – neglijăm sau sporim harul?

Cuvinte duhovnicești

Suntem purtători de Duh Sfânt – neglijăm sau sporim harul?

    • Suntem purtători de Duh Sfânt – neglijăm sau sporim harul?
      Foto: Oana Nechifor

      Foto: Oana Nechifor

Omul, fiind creat după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, a primit de la Acesta suflarea Duhului Sfânt. Duhul Sfânt locuiește și lucrează în noi în timpul vieții noastre. Și tot ce se petrece în mintea și inima noastră are legătură cu viața sufletului.

Sunt oameni care, din punct de vedere duhovnicesc, se situează la un nivel atât de jos, încât se aseamănă animalelor. Dar sunt și oameni care duc o viață spirituală deosebită. Astfel de oameni sunt purtători de Duh Sfânt fiindcă omul, fiind creat după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, a primit de la Acesta suflarea Duhului Sfânt. Duhul Sfânt locuiește și lucrează în noi în timpul vieții noastre. Și tot ce se petrece în mintea și inima noastră are legătură cu viața sufletului.

Tot ce gândim, simțim, creăm, dorim lasă o urmă neștearsă în sufletul nostru și influențează viața duhovniceacă a fiecăruia dintre noi. Și dacă viața noastră, gândurile și dorințele ne sunt îndreptate spre ceea ce este sfânt, bun, mare și adevărat, atunci duhul nostru tot mai mult și mai mult sporește și primește o deosebită putere asupra sufletului și a trupului.

(Sfântul Luca al Crimeei, Predici, Editura Sophia, București, 2010, pp. 332-333)