Tinctura de cimbru – preparare și aplicații

Stil de viaţă

Tinctura de cimbru – preparare și aplicații

    • Tinctura de cimbru – preparare și aplicații
      Tinctura de cimbru – preparare și aplicații

      Tinctura de cimbru – preparare și aplicații

Plantă aromatică utilizată frecvent în bucătăria românească, cimbrul are și numeroase aplicații terapeutice.

Pentru a prepara tinctura de cimbru, nu aveți nevoie decât de două ingrediente:

  • cimbru proaspăt recoltat (frunze și flori)
  • țuică naturală.

Într-un borcan din sticlă puneți planta până la gura borcanului, fără a o îndesa. Turnați apoi alcoolul, având grijă să acoperiți planta. Închideți ermetic vasul și lăsați-l la macerat timp de 20 de zile. Vasul se agită zilnic, iar la final se filtrează.

Tinctura astfel obținută se păstrează în recipiente din sticlă, de culoare brună, închise ermetic, timp de cel mult 2 ani. Se administrează câte o linguriță de tinctură diluată într-un pahar cu apă, de 4 ori pe zi.

Tinctura are proprietăți antispastice, antiseptice, expectorante, coleretice, stomahice, carminative, antiinflamatoare, antioxidante, diuretice, antihelmintice, cicatrizante și antialgice. Ea susține sănătatea și funcțiile plămânilor, fiind recomandată în caz de:

  • paraziți intestinali
  • tulburări digestive
  • tuse
  • viroze respiratorii
  • bronșite
  • laringite
  • faringite
  • astm
  • colecistită
  • anorexie
  • mialgii
  • colită de fermentație
  • enterocolită
  • angiocolită
  • răni
  • ulcerații cutanate
  • mâncărimi
  • dermatoză seboreică
  • eczeme
  • zona zoster
  • tricofitie
  • durere de cap
  • infecții.

*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.

Citește despre: