Tipuri de alergii și forme de manifestare

Stil de viaţă

Tipuri de alergii și forme de manifestare

    • Tipuri de alergii și forme de manifestare
      Tipuri de alergii și forme de manifestare

      Tipuri de alergii și forme de manifestare

Alergiile sunt în continuă creștere la nivel mondial, cauzele reacției alergice a sistemului imunitar fiind încă necunoscute.

În ultimele decenii, datorită acțiunii unor factori de poluare, urbanizare, stres și abuz de medicamente de sinteză, bolile alergice au înregistrat o frecvență într-o continuă creștere, afectând persoane de diferite vârste, mai ales pe tinerii adolescenți și mai târziu pe femei, cu o capacitate redusă de apărare prin sistemul imunitar.

Statisticile arată că una din două persoane este sensibilizată alergic, cu reacții specifice pentru diferite cauze. Alergia este o sensibilizare a bolnavului la acțiunea unor stimuli alergeni externi (chimici, fizici etc), cu efecte iritante care declanșează unele reacții imediate, chiar violente ale organismului.

Boala apare datorită contactului repetat cu unele produse din mediul extern ca: pesticide, cianuri, clor, poluanți ai aerului, puf de plop și păpădie, polen și flori puternic mirositoare cum sunt crini, zambile, narcise, garoafe, tei, castan, salcâm (mai frecvent în diminețile de primăvară), praf de casă (pe covoare, pături, perne, perdele, rafturi cu cărți, jucăriile copiilor), păr de animale (pisici, câini, iepuri, bovine), pene, fulgi, înțepături de insecte (albine, viespi, acarieni), mucegaiuri, bacterii.

La acestea se adaugă anumite alimente (ouă, carne, crustacee, căpșuni, ciocolată, prăjituri cu frișcă sau cu ouă, coloranți și conservanți alimentari, pufuleți, înghețate, băuturi alcoolice și sintetice, laptele de vacă pentru sugari).

În viața cotidiană pot interveni unele textile sintetice, blănuri, lână, detergenți, vopsele, șampoane, produse cosmetice, spray-uri și mai ales unele medicamente de sinteză chimică, din grupe cu totul diferite:

- antinevralgice și algocalmine (aspirină, piramidon, morfină, indometacin, etc);

- anestezice locale (procaină);

- hormoni (ACTH, insulină, heparină, calcitonină);

- enzime (penicilinază, streptokinază, asparginază, chimotripsină etc);

- antibiotice (penicilină, streptomicină, cefalosporină, tetraciclină, vincamicină, cloramfenicol);

- vitamine din grupul B;

- sulfamide.

În mare creștere este procentul incidenței alergiei medicamentoase care a ajuns la 15% din populație, chiar cu spitalizare (în medie o zi din șapte zile de spitalizare este datorată unor medicamente chimice).

Cele mai frecvente reacții alergice se produc la nivelul pielii și a mucoaselor de pe căile respiratorii și digestive care declanșează tuse seacă și spastică, rinită, sinuzită, guturai de fân, strănut, astm bronșic, amețeli, moleșeală, febră, diferite indigestii, gastroenterocolite, cistită alergică, umflarea ganglionilor, a buzelor și a pleoapelor, edem laringian, tromboză coronariană, dureri musculare.

În grupul alergiilor cutanate menționăm: înroșiri ale pielii, urticarie, prurit, bubițe roze, eczeme, edeme, lăcrimarea ochilor, conjunctivită și alte dermatoze. Unele dintre acestea apar frecvent după folosirea parfumurilor direct pe pielea care urmează a fi expusă îndelung la soare.

Predispoziția la alergii poate fi ereditară. Dacă ambii părinți suferă de alergie, atunci doi din trei copii vor moșteni această boală.

Agravarea bolii produce inflamații la nivelul faringelui care conduc, treptat, la asfixiere. Uneori are loc o reacție de sensibilizare rapidă, cu scăderea bruscă a tensiunii arteriale și pierderea cunoștinței. Acesta este șocul anafilactic manifestat prin frisoane, paloare, colaps, diaree, vărsături, insuficiență respiratorie, adesea cu consecințe ireversibile și fatale.

Un grup aparte îl constituie șocul alergic medicamentos care a devenit una dintre cele mai grave și frecvente manifestări alergice.

După șocuri apar simptome specifice, la început ușor de suportat dar, treptat, se agravează prin: frisoane, prurit generalizat, transpirații abundente, vomă, diaree, respirație superficială, scăderea tensiunii arteriale și a pulsului, coagularea intravasculară a sângelui, convulsii, până la colaps cardiovascular și deces.

(Tratamente naturiste în serviciul sănătății)

*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.

Citește despre: