Tipuri de anemie
Există mai multe tipuri de anemii, în funcţie de factorii declanşatori: hemolitice, feriprive, pernicioase, posthemoragice, parabiermeriene şi aplastice.
a) Anemia hemolitică apare atunci când durata medie de viaţă a hematiilor scade sub 20 de zile, faţă de durata normală de 120 de zile. Astfel, distrugerea hematiilor depăşeşte capacitatea de regenerare medulară. Procesul se declanşează frecvent, fiind datorat acţiunii unor anticorpi asupra globulelor roşii ca urmare a unui defect genetic, transmis ereditar, cu manifestări încă din copilărie (icter, subicter, splenomegalie, craniu „în turn” şi nas turtit - mongoloid).
Uneori, anemia hemolitică este provocată prin defecte dobândite: boli infecţioase, factori toxici, arsuri, medicamente chimice, transfuzii de sânge din grupe incompatibile.
b) Anemia feriprivă este provocată de carenţa în fier, un element mineral cu rol hotărâtor în formarea hemoglobinei, a mioglobinei din muşchi şi în oxigenarea ţesuturilor. Apare la orice vârstă, mai frecvent la femei, şi este cauzată de pierderi de sânge prin hemoragii cronice, cicluri menstruale, sarcini repetate, tumori, infecţii, boli intestinale, stomac rezecat şi lipsa acidităţii sucului gastric.
Se manifestă prin paloare cu tentă albă a pielii, palpitaţii, tahicardie, dispnee, astenie, ameţeli, oboseală, insomnie, reducerea capacităţii fizice şi intelectuale, lipotimie, uscarea pielii, căderea părului, deformarea unghiilor, dureri abdominale difuze, lipsa poftei de mâncare, scăderea imunităţii în faţa infecţiilor.
c) Anemia pernicioasă (boala Biermer) este provocată de carenţa în vitamina B12, cu rol de stimulare a hematopoezei din măduva osoasă. Se declanşează tulburări în sinteza nucleoproteinelor, în special a ADN-ului. Boala este mai frecventă la femei între 40-55 de ani, din cauza dereglării absorbţiei vitaminei B12.
d) Anemia posthemoragică acută, externă sau internă, este provocată prin traumatisme, ciclu menstrual în exces, hemoragii digestive, ulcer, neoplasm gastric, melene, hematemeză, fisuri anale şi hemoroizi, rectocolită hemoragică, hernie hiatală, hematurie, hemoptizii pulmonare sau epistaxis. Se reduce volumul de sânge circulant, iar în locul sângelui apare un aflux de lichide din ţesuturile adiacente, diluând compoziţia sângelui.
e) Anemia parabieriană apare în ultimele trei luni de sarcină, în ciroze, hepatite cronice, tulburări nutriţionale şi afecţiuni maligne.
f) Anemiile aplastice pot fi provocate prin lezarea măduvei osoase cu substante toxice (citostatice, cloramfenicol, fenilbutazonă, sulfamide, benzen). Este posibilă şi anemia neoplazică, provocată de radiaţii ionizante, tumori maligne, mielom, metastaze.
(Medicina Naturistă. Tainele sănătății, tinereții și frumuseții, vol. 2)
*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.
Metode naturale pentru a stimula curățarea limfei
Beneficiile consumului de ciuperci
Citește despre:Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro