Tratamente fitoterapeutice în caz de anemie

Stil de viaţă

Tratamente fitoterapeutice în caz de anemie

    • Tratamente fitoterapeutice în caz de anemie
      Foto: Oana Nechifor

      Foto: Oana Nechifor

Preparatele din plante precum siropurile, vinurile tonice, ceaiurile sau pulberile sunt la îndemâna oricui, se prepară ușor și vă redau sănătatea cu un minim efort.

Alte reţete au la bază prelucrări cu alcool, vin sau miere de albine.

*Tinctură în alcool 70º cu rădăcini de angelică, genţiană sau obligeană, din care se iau câte 15-20 picături, cu 30 minute înainte de masa de prânz, cu efecte în anemiile posthemoragice.
*Tinctură din amestec, în părţi egale, cu frunze de urzică, pelin, tuia şi curpen de pădure, herba de coada-calului, rădăcini de roibă şi flori de şofran; se iau 50 g amestec în 500 ml alcool 40º, se macerează 4 zile, se strecoară şi se beau câte 30-40 de picături, de 3-4 ori pe zi, cu 20-30 de minute înainte de mesele principale, într-o cură de o lună pe trimestru.
*Tinctură din amestec cu frunze de urzică vie (30g), frunze de coacăz-negru (20g), herba de cimbru de cultură (20g), herba de rostopască şi turiţă mare (câte 10g) şi flori de gălbenele (10g). Se iau 50 g amestec, care se macerează 3 zile în 250 ml alcool 40º, se strecoară şi se iau câte 3 linguriţe pe zi în ceai antianemic de roiniţă sau urzici, îndulcit cu miere de albine.

Pe plan european este mult folosită tinctura Carmelitelor, preparată din roiniţă, coajă de lămâie, angelică, nalbă, coriandru, nucşoară şi scorţişoară.

*Vin tonic preparat din 1,5 litri vin roşu, 500 g miere polifloră, câte 1 linguriţă de scorţişoară şi cuişoare, 1 lămâie mare; se fierbe 20 de minute, se lasă în repaus la cald timp de 10 zile, cu agitare frecventă, se strecoară şi se beau câte 3 linguri pe zi, înainte de mesele principale.
*Vin tonic din 6 linguri amestec cu flori de salcâm, frunze de roiniţă şi fructe de afin la 1 litru vin roşu fierbinte, care se macerează 1-2 zile, se strecoară şi se bea câte un păhărel (50 ml) înainte de cele 3 mese principale.
*Vin tonic din nuci preparat din 500 g miez de nucă mărunţit şi macerat timp de 3 luni într-un litru alcool 40º, se strecoară şi se adaugă 3 litri vin roşu, se îndulceşte după gust cu miere şi se bea câte un păhărel zilnic.
*Vin tonic din rădăcini de genţiană, preparat din 3 linguri pulbere de rizomi şi rădăcini macerate 24 de ore în 60 ml alcool 70º după care se adaugă 1 litru vin roşu, se lasă încă 10-14 zile, se îndulceşte cu miere de albine şi se consumă câte 1 lingură înainte de mese.
*Vin tonic din 300 g urzică vie, puse într-o sticlă cu 500 ml vin roşu; după o macerare de 24 de ore, se strecoară şi se bea câte un păhărel dimineaţa, pe nemâncate, şi seara, înainte de culcare.
*Vin tonic pentru adulţi din rădăcini rase de hrean (30g se macerează 8-14 zile într-un litru de vin), din care se beau câte 50 ml înainte de fiecare masă.

Observaţii: vinurile tonice se dau numai la adulţii anemici.

*Sirop de mere (suc cu zahăr în părţi egale) sau de cătină albă şi cuişoare (îndulcit cu miere), având bune efecte prin bogăţia în vitamine, minerale şi enzime.
*Uleiul de pelin, preparat din 30 g herba, macerată 24 de ore în 50 ml alcool 70º, după care se adaugă 200 ml ulei vegetal, se fierbe uşor pe baia de apă timp de 3 ore, se lasă în repaus 3 zile şi se iau câte 10 picături, de 3 ori pe zi, cu bune acţiuni în anemie, anorexie şi constipaţie.
*Pulbere de lichen de piatră (Cetraria islandica) din care se iau 1-2 linguriţe, înainte de masă şi se ţin 10 minute sub limbă şi se înghite cu apă; cura durează 15 zile, cu efecte la persoane foarte slăbite.
*Comprimate din spirulină (Spirulina platensis), luate în cure de durată, la anemii de diferite etiologii.

În uz extern se recomandă, săptămânal, o baie totală cu creţişoară (200 g macerat în 5 litri apă timp de 12 ore); extractul se încălzeşte, se strecoară şi se toarnă în apa de baie, unde se stă 20 de minute. După baie, corpul nu se şterge, ci se îmbracă într-un halat gros, iar copilul va sta în pat timp de o oră, pentru a transpira abundent.

(Medicina Naturistă. Tainele sănătății, tinerții și frumuseții, vol. 2)

*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.

Citește despre: