Tratamente fitoterapeutice pentru amețeală și vertij
Prin noţiunea de vertij se descrie senzaţia de învârtire sau de balans a cadrului înconjurător (se învârte casa sau patul).
În primul rând se vor urmări cauzele care provoacă boala, astfel ca prin tratarea corectă a acestora să dispară şi simptomele ameţelii.
În cazuri accidentale, se recomandă:
- Infuzie de mentă, lămâiţă sau rozmarin (2 linguriţe plantă uscată la 250 ml apă clocotită); se infuzează acoperit 10 minute şi se consumă zilnic câte 2-3 ceaiuri calde.
- Decoct de cinsteţ (Salvia glutinosa) (1 linguriţă rădăcini uscate şi mărunţite se fierbe 15 minute în 250 ml apă); se consumă la nevoie câte 1-2 căni pe zi.
- Tinctură de Ginkgo biloba sau păducel, cu efecte de îmbunătăţire a circulaţiei sângelui şi de stimulare a funcţiilor creierului prin oxigenarea permanentă.
- Pulbere de ghimbir (1 linguriţă praf se ţine sub limbă timp de 5-10 minute, după care se înghite).
În cazul ameţelilor însoţite de slăbirea memoriei se recomandă o infuzie preparată din amestec cu roiniţă (100 g) + cimbrişor (30 g) + vinarţ (30 g); din amestec se ia 1 lingură la 250 ml apă clocotită, se infuzează acoperit 15 minute şi se bea o cană de ceai, fracţionată în 2-3 reprize.
La ameţeli cu slăbirea memoriei şi a puterii de concentrare se foloseşte amestecul din sunătoare (50 g) + coada-şoricelului (25 g) + flori de arnică (10 g); din amestec se ia 1 linguriţă la 200 ml apă clocotită, se infuzează 5-10 minute şi se beau 2-3 căni pe zi.
(Viață sănătoasă și tinerețe prelungită prin medicină naturistă, vol. 1)
*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.
- Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro