Tratamente fitoterapeutice pentru febră
Tratamentele naturiste se fac cu specii de plante medicinale care au efecte antipiretice (antifebrile) și sudorifice (care produc transpirație și scad temperatura).
În uz intern se recomandă:
- Infuzie fierbinte din flori de soc sau de isop, plăcut mirositoare (2 lingurițe la 200 ml apă clocotită) din care se beau 2 ceaiuri pe zi.
- Infuzie de salvie (1 lingură frunze uscate la 250 ml apă clocotită) care se infuzează acoperit 5 minute și se beau 2 căni pe zi, una dimineața pe stomacul gol și alta seara, înainte de culcare.
- Infuzie de mușețel (5-10 inflorescențe la 200 ml apă fiartă) din care se beau 3 căni pe zi.
- Infuzie de unguraș (Marrubium) sau de țintaură (Centaurium) preparată dintr-o linguriță plantă la 250 ml apă clocotită care se bea în cursul zilei, repartizată în 4 reprize.
- Infuzie de pedicuță sau de coada calului (câte o lingură herba la 250 ml apă în clocot); se infuzează 2-5 minute și se beau câte 2-3 căni pe zi.
- Infuzie de pelin (10 g flori uscate la 1 litru apă fiartă și infuzată 5 minute) din care se bea o cană pe zi.
- Infuzie din petale uscate de floarea soarelui (2 lingurițe la 250 ml apă în clocot) din care se consumă câte 2 căni pe zi.
- Decoct de podbal (1 linguriță rasă de rădăcini uscate și mărunțite la 250 ml apă rece); se macerează 12 ore, se fierbe 2 minute și se consumă 1-2 cești, în funcție de intensitatea febrei.
- Infuzie din amestec de flori de soc (4,5 părți), flori de tei (2 părți), flori de mușețel (1,5 părți), rizomi de pir (1 parte) și herba de isop (0,5 părți); din amestec se ia 1 lingură care se infuzează 4-5 minute în 250 ml apă clocotită, se strecoară, se îndulcește și se beau 2-3 ceaiuri calde pe zi, din care unul seara la culcare, având efect în provocarea transpirației abundentă, scăderea febrei, prevenirea gripei sau a răcelilor, dezinfectarea căilor respiratorii și creșterea rezistenței organismului contra microbilor.
(Tratamente naturiste în serviciul sănătății)
*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.
De ce este bine să mâncăm nuci caju
18 noiembrie – Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice
Citește despre:Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro