Tratamente naturiste pentru stimularea memoriei

Stil de viaţă

Tratamente naturiste pentru stimularea memoriei

Memoria este un proces cognitiv, logic, reprezentând capacitatea creierului uman de a codifica, stoca, pastra și apoi aminti informații dobândite și experiențe trecute.

Tratamentele naturiste

În mod deosebit se recomandă consumul de Ginkgo biloba, folosit în medicina chineză de peste 2.000 de ani. Se consumă sub formă de infuzie, tinctură sau drajeuri, care ajută la buna funcţionare a creierului, printr-o oxigenare în ritm constant, tratarea tulburărilor de memorie, prevenirea pierderii de memorie şi sporirea performanţelor intelectuale la orice vârstă. Interesant este efectul de ameliorare a capacităţii de memorare la persoane mai mature – cazul studenţilor şi doctoranzilor care trebuie să treacă examene la vârste mai înaintate.

Ginsengul siberian şi ginsengul chinezesc şi-au dovedit eficacitatea în sporirea agerimii minţii la persoane extenuate fizic şi psihic; se consumă ca tinctură în alcool 25% (câte 10-20 de picături de 3 ori pe zi, după mese), într-o cură de maximum 30 de zile.

Saschiul (Vinca minor) are rol în activarea circulaţiei sanguine la nivel cerebral şi în prevenirea pierderii memoriei.

Bune efecte în păstrarea şi în mărirea capacităţii de concentrare au ceaiurile şi uleiurile eterice din busuioc, cimbrişor, rozmarin şi mentă, folosite la pulverizarea încăperilor şi la masaje aromoterapeutice. Salvia (Salvia officinalis) acţionează asupra cortexului cerebral, cu efecte benefice în oboseala mentală şi în înviorarea memoriei (se face o cură de 1 lună cu câte 3 ceaiuri pe zi, după fiecare masă). Spirulina, schisandra şi ventrilica constituie tonice eficiente în păstrarea tinereţii creierului şi în mărirea coeficientului de inteligenţă (IQ). Seminţele de in sunt o bună sursă de acid alfa-linoleic (ALA), care îmbunătăţeşte activitatea cerebrală a cortexului.
Bune rezultate dă infuzia din amestec cu: părăluţe-bănuţi (40 g) + coada şoricelului (30 g) + pătlagină (30 g) + tătăneasă (30 g) + cicoare (20 g) + urzică (20 g) + mentă(10 g); se ia 1 linguriţă din amestec la 250 ml apă clocotită, se infuzează 3 minute, se îndulceşte cu miere şi se beau 2 căni pe zi.

La alcoolici şi persoane intoxicate cu nicotină se recomandă:

- infuzie de cătină (2 linguri fructe zdrobite la 500 ml apă clocotită, cu infuzare 20-30 de minute);
- decoct din măceşe (2 linguri fructe zdrobite într-un litru apă clocotită); se fierbe 5 minute, se infuzează 10-15 minute.
Ambele din aceste fructe au rol de vitaminizare şi dezintoxicare.

Apiterapia

Valorificând principiile active din produsele apicole, se folosesc:
- mierea de albine, consumând câte 2 linguriţe, dimineaţa şi după fiecare masă, timp de 30 de zile;
- melită dintr-o lingură miere polifloră şi 2 linguri suc de lămâie;
- polen, propolis, păstură şi lăptişor de matcă.

(Viață sănătoasă și tinerețe prelungită prin medicină naturistă, vol. 1)

*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.

Citește despre: