Trei remedii externe pe bază de salvie

Stil de viaţă

Trei remedii externe pe bază de salvie

  • Trei remedii externe pe bază de salvie
   Trei remedii externe pe bază de salvie

   Trei remedii externe pe bază de salvie

Condiment apreciat în gastronomie, salvia are și proprietăți antiseptice, antiinflamatoare, carminative, calmante, expectorante, sedative, bacteriostatice, astringente, antisudorifice, coleretice, antispastice etc.

În compoziția chimică a plantei regăsim uleiuri volatile, tanin, acid ursolic, acid oleanolic, substanțe amare, vitaminele A, B1 și C, acid fumaric, acid clorogenic, acid cafeic, acid nicotinic, azotat de potasiu, calciu, potasiu, magneziu, fier, zinc, sodiu etc., fapt care îi conferă plantei efecte hipoglicemiante ușoare, stimulatoare a secreției biliare și venotonice.

Astfel, tratamentele externe cu salvie sunt recomandate persoanelor care suferă de:

 1. candidoză bucală, afte, stomatită, gingivită - în 2500 ml de apă rece se pun la macerat 2 linguri de plantă uscată și mărunțită și se lasă peste noapte (8-10 ore), după care se strecoară, iar lichidul se păstrează separat. Peste planta rămasă se toarnă 2500 ml de apă clocotită și se fierbe pentru 5 minute, după care se trage de pe foc și se lasă la răcit, apoi se strecoară, iar cele două extracte se amestecă și se adaugă 3 picături de ulei volatil. Cu această infuzie se face gargară de 3-4 ori pe zi, timp de 5 minute. Tratamentul durează 14 zile;
 2. răni infectate și/sau care se vindecă greu, eczeme de natură infecțioasă - zona afectată se dezinfectează în primă fază cu o soluție de tinctură de salvie și apă, după care se aplică cataplasme cu salvie, care se obțin astfel: se ia o mână de frunze, se mărunțesc și se pun în apă caldă timp de 2 ore, după care se iau frunzele și se aplică pe zona afectată, acoperind cu o compresă sterilă. După ce cataplasma a fost lăsată să acționeze timp de 1-3 ore, se îndepărtează, iar locul se lasă să se usuce în mod natural. Se aplică de 1-2 ori pe zi, până la vindecarea completă;
 3. ten acneic, obosit, pătat, cu pori dilatați - se prepară aceeași infuzie ca la primul punct cu care se clătește fața dimineața și seara. Suplimentar, seara, timp de 15 minute, aplicați o compresă îmbibată în această infuzie pe față.

*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte a de începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.

Citește despre: