„Tu o să sesizezi instinctiv toate dorințele și nevoile mele” – mit sau adevăr?
Ar fi necinstit din partea ta să vrei să primești flori, dar să nu dai nicicum de înțeles asta. Poți spune pe față, poți și să faci aluzii. Câteodată, cuplul își formează un limbaj propriu, inteligibil doar celor doi. O să-mi spui: „Se înțelege de la sine că bărbatul trebuie să vină cu flori!”. Acesta este însă doar un exemplu. Tu poți să ai o mulțime de alte dorințe de tot felul. Așa încât consider că îți aparține răspunderea de a le formula în mod explicit.
În viață, dacă nu ne exprimăm dorințele, necesitățile, dacă nici măcar nu facem aluzie la ele, este greu de crezut că ele o să fie vreodată satisfăcute. Alesul tău nu este obligat să îți citească gândurile profund ascunse. (...)
Dorințele tale – chiar și anumite capricii ale tale – sunt o parte din tine. Dacă partenerul tău le sesizează și le satisface, ți-e bine. Simți că în acest fel e confirmată valoarea, însemnătatea, demnitatea sa.
Hai însă să fim cinstiți, că doar construim o relație sănătoasă, sinceră, de suflet – pe scurt, intimă. Dar dacă partenerului tău nici prin cap nu-i trece că tu vrei ceva? Cum poate îndeplini atunci dorința ta? Ce, este vrăjitor, telepat, îți ghicește gândurile sau chiar ceva mai nedefinit – dorințele pe care nici tu nu le-ai conștientizat încă?
O clientă se plângea cu lacrimi de soțul ei fiindcă acesta îi făcuse un cadou: îi adusese o cutie frumoasă în care se afla un colier scump. Când am întrebat-o de ce plânge, mi-a răspuns: „Nu face decât să se răscumpere. Nu am nevoie de așa ceva.” Dar ce anume avea nevoie nu-i spunea soțului. Vedeam că nici ea nu știe exact ce anume vrea. Câteodată nu e simplu să îți conștientizezi dorințele și necesitățile. Aici este necesară cunoașterea de sine.
Ar fi necinstit din partea ta să vrei să primești flori, dar să nu dai nicicum de înțeles asta. Poți spune pe față, poți și să faci aluzii. Câteodată, cuplul își formează un limbaj propriu, inteligibil doar celor doi. O să-mi spui: „Se înțelege de la sine că bărbatul trebuie să vină cu flori!”. Acesta este însă doar un exemplu. Tu poți să ai o mulțime de alte dorințe de tot felul. Așa încât consider că îți aparține răspunderea de a le formula în mod explicit. (...)
Satisfacerea reciprocă a nevoilor (dorințelor) este o parte foarte importantă a vieții de familie. Adeseori, oamenii îi dezamăgesc chiar și pe cei la care se gândesc mereu, cărora le poartă de grijă mereu, pe care îi iubesc. Asta se întâmplă și în relațiile sănătoase – ce-i drept, din când în când, nu în mod constant.
Nu te teme să vorbești despre dorințele tale. Frica ta este legată de teama unei dezamăgiri și mai mari. A da față cu disconfortul, a trece prin el și a-l depăși este un lucru indispensabil pentru dezvoltarea în continuare a relației voastre. În cupluri se formează norme proprii ale așteptărilor acceptabile și ale gradului lor de satisfacere. A-ți exprima și a-ți discuta cerințele este primul pas pe care trebuie să îl facă cei doi.
(Valentina Moskalenko, Cum să fii fericită în dragoste și căsătorie, Editura Sophia, București, 2017, pp. 72-77)
*Cartea se adresează femeilor care au dificultăți în a se raporta corect la iubire și relația cu un bărbat. Cu toate acestea, fiecare se poate regăsi într-o măsură mai mică sau mai mare și are ceva de învățat din ea.
Îți mai recomandăm și: Comunicarea dintre soți – un ingredient esențial pentru o căsnicie trainică
Cum se manifestă dependența în relația de cuplu?
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro