Uleiul de sunătoare: preparare și indicații terapeutice
Sunătoarea este o plantă medicinală binecunoscută pentru tratarea afecțiunilor hepatice și biliare având, pe lângă acestea, și alte aplicații curative.
Pentru a prepara uleiul de sunătoare, aveți nevoie de:
- ulei de măsline sau ulei vegetal presat la rece
- flori de sunătoare (uscate sau proaspăt culese), mărunțite.
Într-un borcan din sticlă de 800 ml puneți planta până ajungeți la gura borcanului, fără a le îndesa prea tare însă. Turnați apoi uleiul, până ce acoperiți florile cu un deget, după care închideți ermetic borcanul și lăsați-l la macerat timp de 14 zile, la loc călduros, însorit. La final, filtrați uleiul cu ajutorul unui tifon dublu, storcând bine reziduul solid ce va rămâne.
Umpleți din nou borcanul cu flori și turnați deasupra uleiul obținut anterior. Lăsați alte 14 zile la macerat, filtrați și repetați procedeul de încă 4-5 ori. La final, uleiul trebuie să aibă o culoare roșie, intensă.
Uleiul se păstrează în recipiente din sticlă, de culoare închisă, la loc răcoros și ferit de lumină. Se folosește pentru a masa ușor sau pentru aplicarea compreselor pe zonele afectate de:
- iritații cutanate
- arsuri
- piele uscată
- dureri de spate
- eczeme
- răni
- hematoame
- sciatică
- reumatism.
Uleiul se poate folosi și pe cale internă (o linguriță, dimineața, pe stomacul gol), în caz de:
- bilă leneșă
- gastrită
- litiază biliară.
*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.
- Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro