Un mic catehism de trăire ortodoxă
Cred că prin astfel de cărți se restaurează, în fapt, prezența medicilor luminați de dorința de a povesti, în limbajul lumii dar nu acordându-se doar lumii, marea taină a vieții și a morții. Destins, fără preconcepții și frici inutile.
Ieri v-am adus dinainte o antologie de gânduri creștine, practice și inspiraționale – cum ne place să numim dese ori cărțile din care ne tragem puterea de a gândi și trăi. Astăzi e rândul unei cărți ce a închegat, prin eforul autorului, o serie de astfel de gânduri într-un întreg, bine articulat și conștient îndreptat spre educarea noastră duhovnicească. Dl. Doctor Dan Orga-Dumitru ne propune volumul său Fă Rai din ce ai! Leacuri pentru suflet (ediția a doua, adăugită și revizuită, Virgo ebooks Publishing, New York, 2019, 226 pg.).
O carte inspirată, parcă, încă din titlu. Căutând să răspundă unor preocupări personale, autorul transferă mai apoi preocupările cititorului, dăruind o serie de apoftegme ale unor gânditori și nevoitori în adevăr ca structură de răspuns. Impresionanta alcătuire, un breviar de înțelepciune în cunoaștere și trăire, poartă spre noi răspunsuri sistemice organizate în trei mari direcției: I. Drumul către raiul din noi: prejudecăți, terapie, generozitate, optimism, spiritualitate (pp. 15-66); II. Dezvoltare personală: priorități, împlinire, echilibru, integritate, asumări (pp. 68-128) și III. Relații echilibrate: copilărie, prietenie, romantism, căsătorie, maternitate, paternitate și comunicare (pp. 130-222). Concluziile (pp. 224-226) vin să întărească ideea că Raiul este în noi, la dispoziția noastră și că una din căile descoperiri Împărăției lui Dumnezeu este interacțiunea sănătoasă cu ethosul existenței noastre. În primul rând oamenii din jurul nostru. Prefațată de IPS Nicolae al Mitropoliei Ortodoxiei Române a celor două Americi (p. 8) și de Gabriel Hasmațuchi – „ Cum ești” este mai important decât „cine ești” (pp. 9-12) lucrarea ține în ea un catehism de receptare a vieții duhovnicești cu destindere, fără aroganțe spirituale, cu limpezimea unei vindecări a sensului veșniciei din noi.
Cred că prin astfel de cărți se restaurează, în fapt, prezența medicilor luminați de dorința de a povesti, în limbajul lumii dar nu acordându-se doar lumii, marea taină a vieții și a morții. Destins, fără preconcepții și frici inutile. Volumul devine, pe măsură ce îl citești, un soi de prieten apropiat de la care înveți, înveți să meditezi și să asumi, deopotrivă, să cauți aflarea lucrurilor cu adevărat importante în viață.
Autorul de îndeamnă, și o face foarte bine, să facem din Rai prioritate. Prea des, mult prea des, iadul pare că are întâietate în căutările noastre. Învățând despre rai descoperim despre noi chipul Cui suntem și pe Cine să căutăm în asemănare. Un mic catehism de trăire ortodoxă, limpezit cu sinceritatea unui medic nu numai de trup.
Poate că vom învăța, cumva, cândva, că suntem trup și suflet și că în lipsa uneia din părți compoziția simfonică în care ne-a așezat Creatorul suferă. Și în loc de Simfonie ne redăm lumii ca un falset continuu...
Sursa: tribuna.ro
Carte de dragoste către noi, singuraticii...
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro