Unde se poate săvârși Sfânta Liturghie?
Sfântul Antimis ține locul Sfintei Mese și fără el nu se poate oficia Sfânta Liturghie, nici în afara bisericii și nici în biserică.
Sfânta Liturghie se săvârșește numai în biserică, inclusiv paraclise sau capele sfințite, și cu Sfânt Antimis, și anume în partea cea mai sfântă, adică în Sfântul Altar.
Dacă, printr-o întâmplare oarecare, biserica s-a întinat prin vărsare de sânge omenesc, prin vreo necurățenie omenească, prin năvălirea ereticilor sau a păgânilor în ea, nu se mai poate sluji în acea biserică înainte de a fi curățită prin binecuvântarea episcopului.
Canoanele interzic săvârșirea Liturghiei în case particulare. Numai în cazuri cu totul excepționale, ca de exemplu pe câmpul de luptă, la hramurile de mănăstiri sau la sfințirile de biserici la care vine multă lume, și numai cu învoirea episcopului locului, se poate săvârși Liturghie în afara bisericii, într-o casă particulară sau într-un loc curat, pe o masă pe care se întinde Sfântul Antimis. Acesta ține locul Sfintei Mese și fără el nu se poate oficia Sfânta Liturghie, nici în afara bisericii și nici în biserică.
(Preot Prof. Dr. Ene Braniște, Liturgica specială, Editura Basilica, București, 2016, pp. 284-285)
Simbolismul Sfintei Liturghii
Ce veșminte poartă preotul la Utrenie?
Citește despre:Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro