Usturoiul - interacțiuni și contraindicații medicamentoase

Stil de viaţă

Usturoiul - interacțiuni și contraindicații medicamentoase

    • Usturoiul - interacțiuni și contraindicații medicamentoase
      Usturoiul - interacțiuni și contraindicații medicamentoase

      Usturoiul - interacțiuni și contraindicații medicamentoase

Deși usturoiul este binecunoscut pentru proprietățile sale terapeutice, există însă și contraindicații referitoare la consumul acestuia sau a derivatelor lui.

Printre cele mai frecvente efecte secundare consumului de usturoi se numără respirația urât mirositoare, senzația de arsură la nivelul cavității bucale și a stomacului, arsurile stomacale, gazele (flatulența), senzația de vomă, vărsăturile, mirosul corporal urât, durerile de cap, diareea și arsurile la nivelul pielii.

Pentru majoritatea oamenilor usturoiul nu prezintă riscuri majore, dar există câteva categorii de persoane pentru care consumul de usturoi este contraindicat, precum femeile însărcinate și cele care alăptează, persoanele diagnosticate cu tulburări hemoragice, afecțiuni digestive, stomacale, cei care urmează tratament pentru HIV/SIDA și cei care urmează să fie supuși unei intervenții chirurgicale în următoarele 10-14 zile.

Pe lângă acestea, usturoiul interacționează cu o serie de medicamente, și anume:

Isoniazid - Gradul de interacțiune - major. Combinația este contraindicată, pentru că usturoiul are capacitatea de a reduce gradul de absorbție a isoniazidul la nivelul organismului, fapt care poate reduce eficiența acestui medicament.
Medicamente pentru tratamentul HIV/SIDA ( inhibitori non-nucleozidici ai reverstranscriptazei – NNRTI) sunt metabolizate la nivelul organismului pentru a fi eliminate, dar usturoiul crește capacitatea organismului de a elimina aceste medicamente, fapt care duce la scăderea eficienței acestora, astfel că administrarea celor două în mod concomitent este contraindicată.
 
Tot contraindicate sunt și medicamentele care conțin nevirapin, delavirdin și efavirenz.
 
Saquinavir - Gradul de interacțiune -  major. Ca și în cazul isoniazidului, organismul metabolizeaza saquinavirul pentru a-l elimina, dar usturoiul scade timpul de desfășurare a acestui proces, astfel încât administrarea usturoiului simultan cu administrarea saquinavirului poate duce la creștere efectelor și efectelor secundare ale acestui medicament.

Medicamente metabolizate de ficat (medicamente metabolizate de citocromul P450 2E1 (substrat CYP2E1) - Gradul de interacțiune - major.
Usturoiul reduce timpul în care aceste medicamente sunt procesate de ficat, putând, totodată, să intensifice efectele și efectele secundare ale anumitor medicamente.

Medicamente metabolizate de ficat (medicamente metabolizate de citocromul P450 3A4 (substrat CYP3A4) - Gradul de interacțiune - major.
La fel ca și în cazul citocromul P450 2E1, usturoiul reduce timpul de procesare a ficatului și intensifică efectele secundare a substanțelor.

Din aceaași categorie de medicamente fac parte și cele blocante ale canalelor de calciu (diltiazem, nicardipina, verapamil), medicamente administrate pentru tratarea cancerului (etoposid, paclitaxel, vinblastin, vincristin, vindesin), medicamente pentru infectiile fungice (ketoconazol, itraconazol), glucocorticoizi, alfentanil, cisaprid, fentanil, lidocaina, losartan, midazolam, etc.

Warfarina - Grad de interacțiune - major. Deoarece warfarina încetinește procesul de coagulare a sângelui, administrarea unei cure cu usturoi sau consumul de usturoi crește riscul de formare a vânătăilor, hemoragiilor și cheagurilor de sânge.

Medicamente care încetinesc procesul de coagulare a sângelui (medicamente anticoagulante sau medicamente-antitrombocite) - Gradul de interacțiune - moderat.
Usturoiul are capacitatea de a încetini procesul de coagulare a sângelui, și astfel, administrarea simultană a unui tratament pe bază de usturoi și a unuia cu medicamente anticoagulante, poate duce la apariția vânătăilor și a hemoragiilor.

Trebuie să fiți atenți la medicamente care conțin aspirină, clopidogrel, diclofenac, ibuprofen, naproxen, dalteparin, enoxaparin, heparină, warfarină, etc.

Ciclosporina - Grad de interacțiune - moderat. Deoarece efectul usturoiului asupra ciclosporinei variază, scăzând eficiența ciclosporinei, este contraindicată administrarea simultană a celor două produse.

Anticoncepționale - Grad de interacțiune - moderat. Deoarece majoritatea anticoncepționalelor au în compoziția lor estrogen, care este metabilizat de către organism pentru a-l elimina, iar usturoiul grăbește acest proces, eficiența medicamentului scade. Pe lângă efectul contraceptiv, anticoncepționalele au rolul de regla menstrele, durata acestora, scad durerile menstuale, este tratament pentru sindromul ovarelor polichistice, reduce riscul apariției cancerului ovarian, endometrial, de colon, rectal, antiacneic, tratament în hiperpilozitate, a bolilor inflamatorii pelvine și anemia feriptivă, reglează nivelul hormonal.

În lista anticoncepționalelor contraindicate a se administra simultan cu usturoiul se numără și cele care conțin etinilestradiol și levonorgestrel, etinilestradiol și noretindron.

*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte a de începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.

Citește despre: