Varză tocată murată
Dacă nu aveți posibilitatea sau nu aveți nevoie de o cantitate mare de varză murată, așa încât să le puneți întregi la murat, varza tocată este o variantă comodă, la îndemâna oricui.
Pentru a prepara această rețetă, aveți nevoie de următoarele ingrediente:
- 800 g de varză albă tocată fideluță
- 800 g de varză roșie tocată fideluță
- apă
- sare (20 g la fiecare litru de apă)
- oțet (o lingură pentru fiecare borcan)
- chimen – jumătate de linguriță – o linguriță la fiecare borcan
- cimbru și mărar uscat.
Varza albă și cea roșie se pun în boluri diferite. Se presară un pic de sare deasupra și se freacă varza cu mâinile. Se lasă 15-25 de minute să se înmoaie, ca să intre mai multă în borcane.
Se umplu apoi borcanele cu varză, puteți pune și 1-2 borcane cu mix de varză.
Se pune la fiert un litru de apă împreună cu sarea (20g). Se lasă să fiarbă pentru 3-4 minute, după care se trage vasul de pe foc și se lasă la răcit pentru 10 minute.
Se așează borcanele pe o tavă metalică, iar deasupra verzei se pun condimentele (bețe de cimbru, mărar, chimen).
Se toarnă saramura cu un polonic, puțin câte puțin, asigurându-vă că nu rămân goluri de aer în borcane.
Completați cu saramură până ce condimentele de la suprafață sunt acoperite și puneți o farfurioară pe fiecare borcan, lăsându-le așa până a doua zi.
După 24 de ore, adăugați în fiecare borcan câte o lingură de oțet, sigilați borcanele cu capace și dați-le în cămară.
Verificați periodic borcanele să vedeți dacă nu cumva acestea încep să facă bule de gaz sau să se audă zgomote pe la capace. În acest caz deshideți borcanele și eliberați gazele, după care le sigilați la loc.
Dacă varza dă semne că s-ar strica, scurgeți zeama într-o oală și vânturați-o zilnic timp de 7 zile pentru a oxigena saramura.
Lăsați-o apoi la murat.
Poftă bună!
Humus libanez
Paste cu smântână și ciuperci
Citește despre:Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro