O cercetare atentă a Scripturii, dar nu completă

Iudeii nu acţionează întâmplător în cercetarea lor despre Hristos. Ei pot fi găsiţi examinând fiecare idee pentru a ajunge la percepţia adevărului.

(Ioan 7, 42-44) N-a zis, oare, Scriptura că Hristos va să vină din sămânţa lui David şi din Betleem, cetatea lui David? Şi s-a făcut dezbinare în mulţime pentru El.  Şi unii dintre ei voiau să-L prindă, dar nimeni n-a pus mâinile pe El.

Iudeii nu acţionează întâmplător în cercetarea lor despre Hristos. Ei pot fi găsiţi examinând fiecare idee pentru a ajunge la percepţia adevărului. Căci, după ce s-au minunat de cuvintele lui, apoi s-au întors la dumnezeiasca Scriptură, gândind că vor găsi acolo cea mai adevărată concepţie despre El, căci aceasta este firea ei. Credeau că El trebuie să fie din sămânţa de trei ori binecuvântatului David şi că va fi descoperit în Betleemul Iudeii, convinşi de profeţiile care vorbesc despre asta (Miheia 5, 2)… Dar mintea neajutorată a iudeilor s-a rătăcit şi nu a reuşit să-L găsească pe Hristos pur şi simplu în Nazaret, care era situat în Galileea. Era o informaţie obişnuită că Domnul era de acolo. Dar ei nu ştiau că El fusese născut în Betleemul Iudeii din Sfânta Fecioară, că era din sămânţa lui David (căci El era din tribul lui Iuda ca descendenţă). Pur şi simplu, ştiind că Domnul s-a născut în Nazaret, au căzut din adevăr şi le-a lipsit gândirea sănătoasă.

(Sfântul Chiril al Alexandriei, Comentariu la Evanghelia după Ioan, 5.2, traducere pentru Doxologia.ro de Iosif Agaton)

De la același autor

Ultimele din categorie