Sosirea la Iași a Mitropolitului Iosif Naniescu

Sosirea noului mitropolit era aşteptată la Iaşi de către numeroși credincioşi ai capitalei Moldovei. Cu toţii, copii, tineri, bătrâni, bărbaţi şi femei erau adunaţi din fața gării, până la porțile mitropoliei.

Părintele Moldovei, cel care a schimbat cursul istoriei pentru o parte a țării ce încă nu își revenise după rănile frământărilor politice de la sfârșitul secolului al XIX-lea, a fost Mitropolitul Iosif Naniescu. După copilăria trăită la Iași, în umbra Spiridoniei, viața l-a purtat pe alte meleaguri ale țării. Dumnezeu, însă, a avut alte planuri. După 30 de ani, Mitropolitul Iosif, ales în ziua de 10 iunie 1875, se pregătea să-și întâlnească poporul. Documentele de arhivă, dar și rândurile din câteva scrisori personale scot în evidență evenimentul sosirii la Iași a noului mitropolit.

După numirea în slujirea de Mitropolit al Moldovei și Sucevei și primirea cârjei arhierești din mâna Regelui Carol I, noul ales a urcat în trenul de sâmbătă noaptea, ce avea să îl ducă la Iași. Bucuria clerului și a credincioșilor din Moldova a fost mare. Ne dăm seama că așa a fost din mobilizarea preoților, cu ocazia sosirii la Iași a noului mitropolit. Protoiereul județului Iași a fost prezent pe peronul gării din Pașcani, acolo unde mitropolitul Iosif a călcat după 30 de ani pe pământul Moldovei.

De la Pașcani, până la Iași, gările erau pline de preoți „îmbrăcaţi cu hainele cele mai curate şi veşmintele cele mai bune”, credincioși cu flori și busuioc în mână. Următoarea oprire a fost făcută la Târgul Frumos, unde a fost primit cu Sfânta Evanghelie, clopotele de la toate bisericile răsunând bucuria întâlnirii cu noul păstor.

Sosirea noului mitropolit era aşteptată la Iaşi de către numeroși credincioşi ai capitalei Moldovei. Cu toţii, copii, tineri, bătrâni, bărbaţi şi femei erau adunaţi din fața gării, până la porțile mitropoliei.

Iată cum prezenta ediția din 10 iulie 1875 a ziarului ieșean Curierul evenimentul sosirii la Iaşi a mitropolitului Iosif Naniescu: „IPS Sa Mitropolitul Moldovei şi Sucevei Iosif Naniescu, plecând din Bucureşti, însoţit de D. Nica, directorul ministerului Cultelor a fost întâmpinat în gara Paşcani de D-l Prefect al Judeţului, D-l Primar al urbei Iaşi şi Protoiereii judeţelor şi oraşelor, care l-au însoţit până la gara Iaşi, unde a sosit cu trenul de la 1 oră şi unde fu întâmpinat de D-l Prefect de Poliţie şi de clerul înalt. Un public imens acoperea peronul gării, aşteptând pe noul său arhipăstor. De aici, IPS Sa, suindu-se într-o trăsură de gală şi escortat de roşiori s-a îndreptat spre catedrală în sunetul clopotelor, urmat de sute de trăsuri şi de mii de pietoni”.  

De la același autor

Ultimele din categorie