Icoana vindecării slugii sutașului

„Pe când intra Iisus in Capernaum, s-a apropiat de El un sutaș, rugându-L și zicând: Doamne, sluga mea zace în casă, slăbănog, cumplit chinuindu-se. Și i-a zis Iisus: venind, îl voi vindeca. Dar sutașul, răspunzând, I-a zis: Doamne, nu sunt vrednic să intri sub acoperișul meu, ci numai zi cu cuvântul și se va vindeca sluga mea (Matei 8, 5-8).”

Icoana din Duminica a patra după Rusalii ne oferă o perspectivă vizuală a unei minuni pe care Mântuitorul Iisus Hristos o săvârșește, vindecând pe sluga bolnavă a unui ofițer roman. Acesta din urmă este reprezentat purtând hainele ostășești specifice rangului său, șezând în genunchi în fața Mântuitorului, ca expresie a smereniei, dar și a credinței puternice pe care o are.

Hristos, urmat de apostoli, îi primește rugăciunea și îl binecuvântează, oferindu-l tuturor pe sutaș ca model de credință demn de urmat: „Adevărat grăiesc vouă: la nimeni în Istrael nu am găsit atâta credință!” (Matei 8, 10).

Într-un plan îndepărtat, în interiorul unei clădiri, este reprezentat un tânăr care se ridică din patul suferinței, iar împrejurul lui se află o mulțime de bărbați și de femei, părtași ai vindecării miraculoase.

De la același autor

Ultimele din categorie