Ectenia „Să plinim rugăciunea cea de seară Domnului”

Ectenia este o serie de scurte rugăciuni de cerere rostite de diacon sau de preot în numele tutuor celor prezenți la slujba respectivă.

Ectenia este o serie de scurte rugăciuni de cerere rostite de diacon sau de preot în numele tutuor celor prezenți la slujba respectivă. După fiecare rugăciune, poporul prezent sau strana răspunde: Doamne, miluiește, Dă, Doamne sau Ție, Doamne. Această ectenie se mai poate întâlni cu denumirea de litanie.

Fiecare ectenie se încheie cu o doxologie de preaslăvire a Sfintei Treimi, rostită de preot, numită ecfonis.

Ectenia cererii sau a implorării se deosebește de celelalte prin faptul că începe cu următoarele cuvinte: „Să plinim rugăciunea noastră Domnului!”, iar fiecare rugăciune se termină cu: „(de) la Domnul să cerem”, la care strana sau credincioșii răspund: Dă, Doamne!. În aceste rugăciuni, credincioșii imploră pe Domnul să le dăruiască bunuri duhovnicești. Rugăciunea inițială poate fi modificată pentru a indica momentul zilei (de ex: „Să plinim rugăciunea noastră cea de seară Domnului”), astfel că Ectenia stăruitoare mai poate primi și numele de Ectenia de seară sau Ectenia dimineții, în funcție de slujba bisericească în care este inclusă.

Citește alte articole despre: rugăciune, slujbă, preot, diacon, ectenie, cerere, doxologie, litanie, ecfonis

De la același autor

Ultimele din categorie