Viața Sfântului Apostol Irodion
Socotind că a murit, l-au lăsat şi s-au dus, dar Sfântul Apostol Irodion s-a ridicat şi a continuat să îi ajute pe Apostoli şi cu darul lui Dumnezeu rămânând viu, a propovăduit după aceea Cuvântul Domnului în Roma, împreună cu Sfântul Apostol Petru.
Sfântul, slăvitul și întru tot lăudatul Apostol Irodion (numit și Herodion sau Rodion), era de neam din Tarsul Ciliciei și se numără printre cei 70 de Apostoli. El a fost rudă cu Sfântul Apostol Pavel (Romani 16, 11) și episcop în Neoparția, unde a suferit mult din cauza evreilor nu înainte de a fi convertit pe mulți din elini pe care i-a întors prin sfânta lui învățătură, la Hristos.
Urându-l evreii, au năvălit asupra lui împreună cu slujitorii de idoli și l-au muncit tare, căci unii îl băteau pe Sfântul Irodion, unii cu pietre îi sfărâmau gura, iar alții cu lemne îl loveau peste cap. După aceea cu un cuțit a fost lovit, fiind ca și mort scăldat în sânge.
Socotind că a murit, l-au lăsat și s-au dus, dar Sfântul Apostol Irodion s-a ridicat și a continuat să îi ajute pe Apostoli și cu darul lui Dumnezeu rămânând viu, a propovăduit după aceea Cuvântul Domnului în Roma, împreună cu Sfântul Apostol Petru, despre care Sfântul Apostol Pavel scria în Epistola către Romani: „Închinați-vă lui Irodion, ruda mea”.
După mărturia lui Metafrast, el a fost decapitat odată cu Sfântul Apostol Olimp în Roma, pe când îl ajutau pe Sfântul Apostol Petru, în aceeași zi în care a fost crucificat și Sfântul Apostol Petru la un loc cumulțime de credincioși. Prăznuirea lui se face la 4 ianuarie împreună cu cei 70 de Apostoli, la 28 martie, 8 aprilie și la 10 noiembrie.
Erminialui Dionisie din Furna (ed. Sophia, București, 2000, pp. 150-151) menționează doi Apostoli cu acest nume, Irodion și Rodion, unul trebuind să fie zugrăvit ca un bătrân, iar celălalt ca un tânăr, purtând în mână un sul înfășurat, însemnul apostoliei.
Sfântul iertării – Dionisie din Zakynthos
Viața Sfântului Cuvios Cleopa de la Sihăstria
Citește despre:Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro